Le folosim pentru a trata răceli sau inflamații ale gâtului, le consumăm la nimereală și întrerupem adesea tratamentul în momentul dispariției simptomelor — vorbim despre antibiotice. Este important să știm că administrarea incorectă a antibioticelor poate provoca rezistență la aceste medicamente, iar odată ce am făcut rezistență la toate tipurile de antibiotice, niciun medic nu ne mai poate salva.
"Trebuie să folosim cu măsură antibioticele, să avem cât mai multe persoane specializate care să verifice în fiecare spital cum sunt folosite antibioticele. Trebuie să controlăm foarte bine vânzarea antibioticelor în farmacii pentru că dacă insiști la o farmacie, poți cumpăra antibiotice fără rețetă. Avem o problemă aici. De aceea în țara noastră rezistența la antibiotice este foarte ridicată, ceea ce nu putem spune de țările scandinave, care au conștientizat cât de periculoasă poate fi această rezistență. Trebuie să înțelegeți că în cazul în care un om face rezistență la toate tipurile de antibiotice, noi, medicii, nu-l mai putem salva" spune Viorel Prisăcaru, doctor habilitat în medicină, într-un interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova.
Noi utilizăm deseori antibioticele pentru a lupta cu infecțiile cauzate de virusuri ca gripa, majoritatea inflamațiilor gâtului și bronșitei sau a unor infecții ale urechilor. Viorel Prisăcaru susține că răcelile, ca și multe alte infecții respiratorii și infecții ale urechii sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, respectiv nu întotdeauna trebuie tratate cu antibiotic, dar cu antivirale. Dacă antibioticele sunt utilizate prea des, ele nu mai pot lupta eficient împotriva bacteriilor atunci când avem cu adevărat nevoie.