Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cursul dolarului poate scădea sub 16 lei

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Evoluția cursului dolarului indică posibilitatea căderii cursului dolarului american sub nivelul de 16 lei, însă consolidarea valutei naționale nu înseamnă deloc o creștere a economiei Republicii Moldova, consideră economistul Viorel Gârbu.

CHIȘINĂU, 4 mar — Sputnik. Devalorizarea dolarului a început în anul 2017, această tendință menținându-se și în 2018. Dacă la începutul anului curent valuta americană costa 17,1 lei, la momentul de față cursul său este deja de 16,63 lei.

Potrivit expertului în economie Viorel Gârbu, căderea dolarului este influențată nu doar de factori interni, ci, mai ales, de cei externi, în special de politica promovată de președintele SUA, Donald Trump. Fapt ce nu constituie pentru noi un motiv de bucurie.

Отделение Сбербанка в Казани. Dolari - Sputnik Moldova
Criza dolarului: Ce se întâmplă cu leului moldovenesc în 2018

„Mi se pare că este foarte trist ceea ce se întâmplă cu leul moldovenesc, care se consolidează. Avem senzația că, deoarece valuta națională crește, noi devenim mai bogați. Dar nu este așa. În realitate, noi devenim mai săraci", a subliniat Gârbu.

Adevărul este că, în echivalentul dolarului, mărfurile moldovenești devin mai scumpe, ceea ce le face mai puțin competitive pe piața externă. Valoarea adăugată a acestor mărfuri scade, adică veniturile agenților economici moldoveni se reduc. Iar aceasta, la rândul său, se răsfrânge foarte nefavorabil asupra economiei naționale.

În situația dată problema principală care continuă să-i îngrijoreze pe experți se referă la „comportarea" de mai departe a dolarului. În opinia lui Viorel Gârbu, dolarul nu-și va schimba direcția și, probabil, va ajunge să coste mai puțin de 16 lei.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce se întâmplă la casele de schimb valutar. BNM a solicitat instalarea camerelor video

„Probabil că acest lucru se poate întâmpla. Amintiți-vă cum în anul 2016 dolarul se vindea cu 20 de lei, iar acum cursul acestuia este de 16 lei. Cu alte cuvinte, leul a crescut foarte tare față de valuta americană", a adăugat expertul.

Acesta afirmă că, în situația care s-a creat, autoritățile Republicii Moldova trebuie să întreprindă măsuri pentru a stimula cererea de valută americană, fapt care nu va permite consolidarea excesivă a leului.

„Agenții economici nu se decid să investească în economia națională, de aceea cererea față de dolar este mai mică. Ei nu doresc să dezvolte producerea, deoarece nu știu ce va fi mâine. Investițiile agenților economici în fonduri fixe sunt la un nivel foarte scăzut. Guvernul trebuie să creeze un fond pentru stimularea investițiilor în economia națională. Nu se poate de pierdut timpul", a rezumat economistul.

Fluxul de știri
0