Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Criza dolarului: Ce se întâmplă cu leului moldovenesc în 2018

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaОтделение Сбербанка в Казани. Dolari
Отделение Сбербанка в Казани. Dolari - Sputnik Moldova
Abonare
Estimări privind cursul valutar în 2018: cât va costa un dolar și cum va evolua leul moldovenesc.

CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik. Ministerul Economiei al Republicii Moldova constată că leul se apreciază. La sfârșitul anul 2017, moneda națională s-a apreciat cu 14% față de dolarul american și cu 2,6% față de euro. Astfel, în raport cu dolarul, leul s-a scumpit de la 19,98 lei (în ianuarie 2017) până la 17,1834 lei (la sfârșitul lunii noiembrie 2-17).

Ce factorii au determinat un astfel de comportament al leului moldovenesc? Specialiștii din cadrului Ministerului Economiei subliniază că factorii principali care au determinat această evoluție sunt creșterea exporturilor și transferurilor bănești ale cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare. Printre alți factori care au influențat piața valutară interne se numără fluctuația dolarului pe piețele internaționale, precum și politica monetară a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Dolari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din ce dată vom schimba dolarii și euro cu pașaport

Rezerva fondurilor valutare a BNM la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut constituia 2,72 miliarde de dolari, o creștere 23,6% în comparație cu indicele respectiv din 2016.

Specialiștii din cadrul Guvernului estimează că în anii 2018 — 2020 ar putea avea loc o depreciere nesemnificativă a leului moldovenesc. Astfel, cursul mediu de schimb leu/dolar va fi de 17,68 lei. Pe când în 2020, dolarul american va costa deja 18,5 lei.

Deocamdată, atât comercianții de valută, cât și cetățenii simpli care depind de transferurile bănești, sunt șocați de veștile ce țin de cursul dolarului. În prezent, dolarul poate fi cumpărat la casele de schimb cu 16,53 — 16,6 lei și vândut cu 16,64 — 16,7 lei.

„Comportamentul valutelor leu/dolar depinde în totalitate de ceea ce se întâmplă pe piețele valutare. Deocamdată, este prematur să afirmăm că dolarul va începe să se aprecieze. Nu știm când se va întâmpla acest lucru", a declarat pentru Sputnik un reprezentant al pieței valutare.

Experții economici nu se aventurează deocamdată să facă prognoze cu privire la evoluția leului moldovenesc. De altfel, potrivit unor specialiști, cursul valutar nu va mai reveni deja la indicatorii de până la criză, când dolarul putea fi cumpărat cu 12 — 13 lei. Iar asta înseamnă probleme serioase pentru economie. Alți economiști, dimpotrivă, consideră că consolidarea leului este un trend pozitiv.

Fluxul de știri
0