Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Grama: În Moldova fiecare al treilea medic este gata să plece din țară

© Photo : Родика ГраммаРодика Грамма
Родика Грамма - Sputnik Moldova
Abonare
Conferențiarul Școlii de Management în Sănătate Publică Rodica Gramma afirmă că în țara noastră numărul lucrătorilor medicali nu atinge nici 50% din necesar.

CHIȘINĂU, 2 mart — Sputnik. Deficitul de cadre în Moldova crește pe an ce trece în mai toate domeniiile de activitate. Dar cel mai tare acest lucru este resimțit în medicină. Tot mai puțini medici manifestă dorința de a practica în instituțiile medicale din țară. Astfel, conform statisticii, în 2016, la 10 000 de locuitori reveneau circa 30 de medici.

Șanse pentru gravidele și nou născuții cu patologii grave - Sputnik Moldova
Podcasturi
Unul dintre cele mai mari spitale din țară, neglijat timp de trei decenii

Rodica Gramma a menționat că la ora actuală această tendință este în creștere.

„În țara noastră sunt raioane în care numărul lucrătorilor medicali nu atinge nici 50% din necesar. Lipsa medicilor este, pur și simplu, catastrofală. Mai cu seamă, în localitățile rurale", a declarat Rodica Gramma.

Potrivit acesteia, fiecare al treilea medic din Republica Moldova este gata să părăsească țara.

„Are loc un exod masiv de cadre. Practic, fiecare al treilea medic își pregătește documentele pentru a pleca peste hotare. Aceeași Românie propune un salariu de până la 3 000 de euro pe lună, pe când în Republica Moldova medicii primesc până la 5 000 de lei", a subliniat Gramma.

Expertul a menționat de asemenea că în Moldova cel mai mult se resimte lipsa medicilor de familie, a cardiologilor, anesteziologilor și a specialiștilor de profil îngust.

Fluxul de știri
0