Una dintre cele mai importante instituții medicale din Republica Moldova a fost neglijată de autorități timp de 30 de ani. Vorbim despre Institutul Mamei și Copilului (IMC), care include și maternitatea de nivelul trei, unde sunt asistate gravide cu sarcini complicate din întreaga țară. Guvernele care s-au perindat în decursul anilor de independență nu au fost preocupate de modernizarea acestei instituții. Singurul ajutor de care a beneficiat IMC a venit din partea organizațiilor internaționale.
În 2014, pentru prima dată, politicienii au realizat cât de important este acest institut pentru sănătatea mamei și copilului. Ca urmare, fundația Edelweiss a organizat o campanie națională, în urma căreia au fost colectați un milion de euro, bani donați pentru modernizarea maternității. Tot în această perioadă, Guvernul României a acordat IMC peste două milioane de euro, pentru reparația și dotarea mai multor secții.
În ciuda condițiilor de muncă neadecvate și neglijenței din partea autorităților statului, timp de trei decenii, savanții Institutului Mamei și Copilului au reușit să dezvolte și să implementeze noi metode de diagnostic și tratament pentru femei, gravide și nou născuți.
În prezent, datorită muncii asidue și dedicației medicilor, mai multe gravide cu patologii grave, periculoase pentru viață, sunt salvate. De asemenea, șanse mari de supraviețuire au nou-născuții prematur, cu o greutate de peste 500 de grame.
Cum a evoluat calitatea asistenței medicale acordată gravidelor, lăuzelor și nou-născuților la IMC, în lipsa suportului din partea statului, aflați din interviul realizat de jurnalista Maria Dimineț cu Petru Erhan, șeful Secției Lăuzie IMC și Larisa Crivceanscaia, șefa Secției Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți IMC.