Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu: Moldova nu revendică noi teritorii, ci dreptul de a conta

Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”
Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului a menționat că relația Republicii Moldova cu Federația Rusă trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu la deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

”Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental”, a spus Candu. 

Potrivit lui, guvernarea din Moldova și-a asumat în ultimii ani decizii în măsură să protejeze locuitorii țării. Președintele Parlamentului a menționat în acest context legea anti-propagandă și cel mai mare proiect de la independență, de diversificare a surselor de energie. El a precizat că, în raport cu Federația Rusă, Moldova cere doar o relație de respect reciproc.

Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” - Sputnik Moldova
Politică
La Chișinău se desfășoară Conferință de nivel înalt pe probleme de securitate

Președintele Legislativului a vorbit despre provocările actuale de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum este securitatea energetică, conflictele înghețate, dezinformarea și știrile false. Candu s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

Conferința organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și de asigurare a creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a întrunit circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv spicheri, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali. 

Mega-eveniment la Chișinău. Vin oficiali din mai multe state>>>

Cei trei președinți de Parlamente vor semna o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Fluxul de știri
0