Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chișinău se desfășoară Conferință de nivel înalt pe probleme de securitate

© Sputnik / Miroslav RotariConferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”
Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La Chișinău are loc Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Circa 150 de oficiali, experți și diplomați s-au reunit la Chișinău pentru a discuta chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor  Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei.

În marja întrunirii, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei vor semna o Declarație comună prin care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Mega-eveniment la Chișinău. Vin oficiali din mai multe state

Evenimentul include dezbateri, discuții și concluzii asupra problematicei propagandei și informațiilor false. Printre vorbitori vor fi expertul Centrului Eurasia, Inițiativa Europa Viitoare și Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate a Consiliului Atlantic,  Michael Carpenter și președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece.  

Discuțiile despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic vor fi abordate de  vicemareșalul Seimului Republicii Polonia Ryszard Terlecki, expertul Centrului Eurasia al  Consiliului Atlantic,  Anders Aslund care vor dezbate, alături de alți participanți, provocările actuale din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, se vor referi la acțiunile care pot fi întreprinse de UE și SUA pentru a sprijini reformele. Moderatorul acestui panel este fostul ambasador SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

Securitatea energetică va constitui subiectul discuției panelului III care se va concentra pe evoluțiile actuale ale transferului cererii de gaze dinspre Rusia și ale consolidării independenței energetice din regiune. Moderatorul panelului va fi expertul  Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, Timothy Fairbank.

Directorul asociat al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), Jonathan Eyal, va modera panelul despre provocările de securitate comună și, în special, cele generate de conflictele nesoluționate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Printre spicherii acestui panel se numără ambasadorii John Herbst și Alexander Vershbow.

Fluxul de știri
0