Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE al Rusiei recunoaște că există o criză în relațiile cu Consiliul Europei

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМинистерство иностранных дел России
Министерство иностранных дел России - Sputnik Moldova
Abonare
Diplomații ruși și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situația deprimantă care s-a creat în APCE.

CHIȘINĂU, 2 mar — Sputnik. Relațiile dintre Rusia și Europa nu pot fi calificate drept simple. Mai mult decât atât, potrivit MAE al Rusiei, relațiile cu Consiliul Europei au intrat în fază de criză.

„Este evident că la momentul actual relațiile APCE, CEDO cu Rusia trec printr-o etapă de criză", a declarat Maria Zaharova, reprezentantul special al MAE al Federației Ruse, comentând în cadrul unui briefing situația privind relațiile dintre Federația Rusă cu Strasbourgul.

„Ne exprimăm cu regularitatea îngrijorarea în legătură cu situația deprimantă care s-a creat în APCE", a spus Zaharova, menționând că, începând cu sfârșitul anului 2014, Rusia nu mai participă la sesiunile APCE.

Victor Juc - Sputnik Moldova
Politolog: De ce Rusia este parte a Europei

„Contăm pe faptul că eforturile comune pentru depășirea dificultăților care s-au creat în relațiile dintre Rusia și Consiliul Europei vor duce la restabilirea în viitorul apropiat a cooperării depline în spiritul obiectivelor organizației", a spus Zaharova, citată de RIA Novosti.

Anterior, unele surse au comunicat că autoritățile Federației Ruse examinează posibilitatea denunțării Convenției Europene pentru Drepturile Omului și încetării cooperării cu CEDO, în cazul în care tendința antirusească a deciziilor curții nu va fi corectată. Potrivit surselor, faptul că parlamentarii ruși au fost privați de dreptul de veto în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a făcut ca peste 20 de judecători ai CEDO, dintre care multora li s-a încredințat examinarea dosarelor legate de Rusia, au fost aleși fără participarea reprezentanților ruși. În cadrul briefingului s-a menționat că instituțiile de stat ale Rusiei examinează posibilitatea adoptării unei hotărâri cu privire la denunțarea CEDO, fapt ce va duce la ieșirea Federației Ruse de sub jurisdicția CEDO și încetarea calității ei de membru al Consiliului Europei.

Fluxul de știri
0