Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Politolog: De ce Rusia este parte a Europei

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Datele unui sondaj realizat recent de compania franceză Ifop, în cadrul proiectului Sputnik.Opinii, arată că majoritatea locuitorilor Bătrânului Continent nu consideră Rusia drept parte a Europei. Excepție face Polonia, unde cei chestionați, în proporție covârșitoare, s-au declarat convinși că Rusia face parte din Europa.
Politolog: De ce Rusia este parte a Europei

În cadrul sondajului, cetățenii câtorva țări UE au fost întrebați dacă, în opinia lor, Rusia este parte a Europei. Astfel, potrivit studiului, majoritatea francezilor (65%), peste jumătate dintre britanici (52%) și 46 la sută dintre germani nu consideră Rusia drept parte a Europei. Totodată, cea mai mare parte a persoanelor intervievate din Polonia (77%) au declarat contrariul.

Sputnik Moldova a încercat să afle opinia mai multor experți moldoveni, din diverse domenii de activitate, în chestiunea respectivă. Politologul Victor Juc spune că ”Rusia este un stat euroasiatic și, prin urmare, este o parte a Europei, inclusiv la competițiile sportive europene. Chiar dacă la ora actuală Rusia are probleme cu conflictul din estul Ucrainei, asta nu înseamnă că Rusia nu este un stat european”.

Dovada că Rusia rămâne a fi ancorată în spațiul european, adaugă Victor Juc, este și faptul că, de-a lungul istoriei, Rusia a realizat o serie de aranjamente geopolitice, care au schimbat cursul istoriei, cu un șir de state occidentale cum ar Germania sau Franța.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0