Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza meteo pentru ultima zi de iarnă. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

© Sputnik / Евгений ПанасенкоДятел
Дятел - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă iarna nu dă semne de ducă și vom avea parte în zilele următoare de geruri năprasnice, venirea primăverii nu o poate anula nimeni, cel puțin a celei calendaristice.

CHIȘINĂU, 28 feb — Sputnik. Prima zi de primăvară va fi chiar mai geroasă decât ultima zi a acestei ierni, anunță meteorologii. Astfel, pe 1 martie, vom avea ziua între —11 și —13 grade Celsius. Noaptea gerul se va înteți, astfel că în nordul țării mercurul din termometre va coborî până la —18 grade.

Însă nici aici nu se termină greul cel mare, pentru că pe 2 martie minimele nocturne vor coborî până la —18..-20 de grade. Abia în zilele următoare gerul va începe să scadă ușor în intensitate, însă temperaturile vor fi departe de cele primăvăratice.

Сильные морозы - Sputnik Moldova
Gerul se întețește în Moldova. Meteorologii au actualizat avertizarea de frig polar

Primăvara va veni însă în cele din urmă, oricât de îndârjită ar fi iarna. Meteorologii din România au făcut deja cu o estimare meteo pentru următoarele trei luni, valabilă în linii mari și pentru Republica Moldova. Astfel, vreme în intervalul martie — mai se va menține, cu unele excepții, în limitele normelor climatologice, precipitațiile vor fi însă excedentare în majoritatea regiunilor.

Potrivit prognozei meteo publicate pe site-ul Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) din România, în prima lună de primăvară din acest an, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică, în sudul, sud-estul şi local în vestul ţării şi se va situa sub normal în restul teritoriului.

Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna martie este de 3,5 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010, potrivit stiripesurse.ro.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între —1 şi 5 grade Celsius în Moldova, între zero şi 5 grade Celsius în Transilvania, de până la 6 grade Celsius în Dobrogea, Muntenia şi Crişana, respectiv de până la 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia.

Участница рождественского полумарафона У Ганиной Ямы в пригороде Екатеринбурга - Sputnik Moldova
Poliția și salvatorii sunt în alertă: Urmează vreme de coșmar

În acelaşi timp, precipitaţiile totale lunare se anunţă excedentare în cea mai mare parte a ţării.

În aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi estice şi se vor situa sub mediile climatologice în restul ţării. Media multianuală valabilă pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia,

Oltenia şi Banat, de până la 12 grade Celsius.

Și în luna aprilie, precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, excedentare.

Potrivit ANM, în luna mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi local în vest, respectiv sub normal în celelalte zone. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 18 grade Celsius, în Moldova, Muntenia, Oltenia şi Banat, în timp ce, în Maramureş şi Transilvania, se vor înregistra între 12 şi 16 grade Celsius.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Fluxul de știri
0