Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția și salvatorii sunt în alertă: Urmează vreme de coșmar

© Sputnik / Pavel LisitsynУчастница рождественского полумарафона "У Ганиной Ямы" в пригороде Екатеринбурга
Участница рождественского полумарафона У Ганиной Ямы в пригороде Екатеринбурга - Sputnik Moldova
Abonare
Deși au mai rămas zile numărate până la sosirea primăverii, gerul năprasnic care a pus stăpânire pe țara noastră doar se va înteți în următoarele zile.

CHIȘINĂU, 26 feb — Sputnik. Moldova se află zilele acestea sub Cod Galben de ger, în urma pătrunderii unor mase de aer rece de origine arctică.

Potrivit meteorologilor, temperatura aerului în orele nocturne va coborî, pe 26 februarie și 1 martie până la —15..-19° grade Celsius. Astfel, temperatura medie va fi cu 10-12° grade mai scăzută față de normele climatologice.

Valul de frig a cuprins și România, meteorologii anunțând avertizare Cod Portocaliu. În aceste condiții, instituțiile de învățământ din București, dar și din alte județe ale țării au fost închise astăzi.
Medicii din țara vecină au venit cu un avertisment pentru populație în aceste zile cu temperaturi deosebit de scăzute. Astfel, ei recomandă evitarea deplasărilor în spaţii deschise şi expunerea îndelungată la frig. Ministerului Sănătății din România menționează într-un comunicat că, în cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, trebuie folosite mijloacelor de protecţie adecvate — căciuli, mănuşi etc.

мороз - Sputnik Moldova
Prognoza meteo: Luni, în Moldova, vin geruri cumplite, la București s-au închis școlile

Temperaturile scăzute din următoarea perioadă îi pot afecta și pe conducătorii auto. În acest context, polițiștii moldoveni de patrulare au venit cu un avertisment pentru conducătorii auto care pornesc la drum în aceste zile.

Astfel, nopțile extrem de geroase care vor fi pe parcursul acestei săptămâni pot produce defecțiuni la anumite mecanisme ale mașinii. Prin urmare, șoferii sunt sfătuiți să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanța de siguranță între vehicule, dar și să folosească frâna de motor.

"De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcționării instalației de încălzire, antigelul, precum și existența unei cantități suficiente de combustibil", subliniază INP într-un comunicat.

Șoferii care pleacă la drum lung în condiții de ger și viscol trebuie să aibă asupra lor lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip, sare, lopată pentru zăpadă, racletă pentru gheață, o pătura călduroasă, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Schimbare bruscă a vremii: Vin cele mai cumplite geruri din acest an>>>

Totodată, Inspectoratul Național de Patrulare le recomandă cetățenilor să evite suprasolicitarea şi expunerea îndelungată la frig, iar în caz de necesitate, să sesizeze cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați la numărul de urgență 902.

Gerurile puternice îi determină pe oameni să exploateze la maximum sursele de încălzire, aceasta ducând uneori la izbucnirea unor incendii.

Noaptea trecută, o femeie din localitatea Bujor, raionul Hâncești și-a pierdut viața după ce salteaua și lenjeria de pat pe care dormea a luat foc, comunică Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă - Sputnik Moldova
Alertă meteo de schimbare a vremii. Meteorologii au emis două coduri galbene

Potrivit salvatorilor, femeia decedată a fost găsită de localnici, salteaua și lenjeria de pat fiind arse. Intervenția pompierilor nu a fost solicitată întrucât incendiul s-a stins de la sine, iar proprietara a fost depistată mult prea târziu de săteni.

Primele investigații au arătat că arderea cel mai probabil s-a produs în urma încălcării regulilor antiincendiu la exploatarea sobei de încălzit.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2018 din cauza sobelor și coșurilor de fum defecte în Republica Moldova s-au produs 73 de incendii în care au decedat 27 persoane. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează oamenii să fie foarte prudenți la utilizarea surselor și instalațiilor de încălzit și să apeleze la specialiști în cazul în care acestea sunt defecte.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, gerurile vor mai scădea în intensitate abia la sfârșitul acestei săptămâni.

Fluxul de știri
0