Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficialii FMI de la Washington afirmă că Maia Sandu spune minciuni

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, susține că liderul PAS, Maia Sandu, a denaturat opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI.

CHIȘINĂU, 28 feb –Sputnik. Directorului Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, Anthony De Lannoy, susține că liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a spus minciuni atunci când s-a referit la conținutul unui dialog pe care l-a avut cu un reprezentant al FMI.

Guvernul Republicii Moldova, în persoana Ministerului Finanțelor, s-a adresat cu o solicitare către Anthony De Lannoy în care a rugat să vină cu o precizare în privința unei declarații a Maiei Sandu, făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Libera, ce ține de programul și cooperare a Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maia Sandu este citată la CNA: Sunteți în drept să fiți asistat de avocat

Atașăm scrisoarea oficialului FMI în traducerea efectuată de Ministerul Finanțelor:

“Mi-a fost adus la cunoștință că, în timpul unui interviu pentru Europa Liberă, liderul unui partid politic a făcut declarații publice privind implementarea programului de reformă economico-financiară a Republicii Moldova susținut de FMI. Aserțiuni specifice au fost făcute la adresa unui reprezentant al Directorului Executiv, care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI.

În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aș dori să ofer următoarele clarificări:

Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absența mea și a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susținut de FMI pentru Republica Moldova.

Declarațiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuție despre pretinsul refuz al autorităților Republicii Moldova de a accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Condiționalitate de anticorupție nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI și autoritățile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiționalității și progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org).

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
”Testamentul” lăsat de FMI autorităților din Republica Moldova

Opiniile și poziția FMI, ale Comitetului Executiv al FMI și ale Directorului Executiv care reprezintă Republica Moldova, cu privire la progresele înregistrate în cadrul programului de susținere al FMI pentru Republica Moldova sunt reflectate în declarațiile oficiale publicate pe pagina web al FMI și comunicate prin intermediul Reprezentanței Permanente a FMI la Chișinău.

În calitate de Director Executiv, eu reprezint interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor ei. Ba mai mult, eu și echipa mea suntem deschiși să intrăm în contact cu reprezentanții tuturor partidelor politice și societății civile din Republica Moldova. În cadrul programului susținut de FMI s-a înregistrat un progres semnificativ, după cum am relatat în ultimul comunicat de presă din 20 decembrie 2017. Prin urmare, regret declarațiile publice ale liderului unui partid politic făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, denaturând opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI. De asemenea, încurajez toate persoanele interesate să evite să facă declarații politice înainte de alegerile generale, care ar putea periclita progresul realizat până acum în cadrul programului de susținere al FMI.”

Bugetul Republicii Moldova pentru 2018 a fost întocmit la sugestia FMI>>>

Rămâne de văzut care a fost intenția ascunsă a liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de a denatura mesajul transmis de FMI în cadrul dialogului pe care l-a purtat la Washington.

Fluxul de știri
0