Un lunetist georgian a făcut public numele politicienilor implicați în carnagiul din Kiev

© Sputnik / Andrei Stenin / Accesați arhiva multimediaMaidan Square in Kiev, Ukraine
Maidan Square in Kiev, Ukraine - Sputnik Moldova
Abonare
Un lunetist georgian a dat numele a doi politicieni ucraineni implicați în omorurile care au avut loc pe Maidan, în anul 2013.

CHIȘINĂU, 13 feb — Sputnik. Președintele Comitetului Securitate Națională și Apărare al Radei Supreme, Serghei Pașinski, și deputatul Parlamentului Ucrainei Vladimir Parasiuk au luat parte la lichidarea fizică a unui șir de persoane în timpul confruntărilor care au avut loc pe Maidan, în Kiev, în 2013. Afirmația îi aparține lunetistului georgian Aleksandr Revazișvili, care susține că a fost martor ocular al acelor tragice evenimente și care este citat de RIA Novosti.

"Pașinski trăgea tiruri scurte din automatul său. Parasiuk, tânărul, trăgea dintr-o carabină „Saiga", iar tatăl său împușca cu o carabină SKS", a declarat Revazișvili.

Mihail Saakașvili - Sputnik Moldova
Saakașvili, condamnat la trei ani de închisoare

Georgianul a menționat că este gata să-și susțină declarațiile și în fața unei instanțe din Ucraina.

Alți lunetiști din Georgia care au participat la evenimentele sângeroase ce s-au desfășurat pe Maidanul din Kiev au declarat că ei au primit armele, precum și ordinul de a deschide foc, de la Pașinski.

Militarul georgian în rezervă Koba Nergadze a declarat că el și alți lunetiști au fost invitați în Ucraina de către Mamuka Mamulașvili, consilierul fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili. La ora actuală Mamulașvili conduce „o legiune georgiană" care luptă în Donbas de partea Kievului.

Nergadze a comunicat că Mamulașvili a ordonat „plecarea urgentă în Ucraina pentru a-i ajuta pe protestatari". Grupul lui Nergadze a fost plătit cu zece mii de dolari, fiindu-i promiși încă cincizeci după întoarcerea din „deplasare".

RIA Novosti a anunțat că miercuri, 14 februarie, va publica interviul realizat cu lunetiștii georgieni.

Menționăm că anterior Postul de Televiziune Canal 5 din Italia a prezentat un film documentar care conține interviuri realizate cu Nergadze, Revazișvili și Zaloghi Kvarațhelia.

Acțiune de comemorare a Maidanului de la Kiev - Sputnik Moldova
Obama și Soros au fost acuzați în SUA de organizarea Maidanului la Kiev

Unul dintre aceștia afirma că, la un moment dat, grupul lor a primit ordinul să deschidă foc asupra combatanților „Berkutului" și asupra protestatarilor din Kiev, însă lunetiștii georgieni au considerat acest ordin drept o provocare și de aceea, afirmă ei, nu au tras.

În data de 21 noiembrie, adepții integrării europene a Ucrainei au ocupat piața centrală din Kiev, Maidanul Independenței.

Motivul acestor acțiuni a fost declarația premierului Nikolai Azarov privind nesemnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La scurt timp, maidanul din Kiev a devenit locul confruntărilor dintre protestatari și forțele de ordine.

Noile autorități ucrainene l-au făcut responsabil de moartea a peste 100 de oameni pe fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici și pe combatanții din cadrul detașamentului de forțe speciale „Berkut", din subordinea MAI. Ianukovici și foștii combatanți „Berkut" neagă însă participarea lor la acest măcel. După lovitura de stat din Ucraina, „Berkut" a fost desființat.

Fluxul de știri
0