Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Populația Moldovei se va „evapora” în mai puțin de 30 de ani

© SputnikСело, Sat
Село, Sat - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Din Moldova fug atât cei săraci, cât și cei bogați, iar potrivit specialiștilor, din țara noastră a plecat circa o treime din populație.

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Cetățenii moldoveni migrează în țările mai bogate nu doar în căutarea unui loc de muncă. Părăsesc țara chiar și cei bogați, care au venituri bune și dispun de spațiu locativ, a declarat pentru Sputnik președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu.

Specialistul a adăugat că dacă în anii 90 cetățenii noștri căutau peste hotare un salariu bun, atunci azi oamenii pleacă din Moldova pentru că vor să trăiască în țări cu democrație avansată, cu economie stabilă, unde ar putea să le asigure un viitor copiilor lor.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Demograf: Mii de oameni pleacă în fiecare an din Moldova

În opinia lui Mocanu, unul dintre cauzele migrației, care s-a accentuat în ultimii ani, este sistemul de pensionare.

"Oamenii sunt nemulțumiți de pensia pe care o primesc. Tinererii știu că odată ajunși la vârsta de pensionare nu vor primi nimic, pentru că raportul numeric dintre persoane active și cele cu vârsta de pensionare s-a schimbat în favoarea celor mai în vârstă", menționează expertul.

Sociologul a specificat că migrația înrăutățește și mai mult deficitul de resurse financiare din sistemul național de pensii, odată ce Moldova este părăsită de persoanele în vârstă de 25-44 de ani, adică de către cei care ar putea aduce plusvaloare țării.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova se află în pragul unei catastrofe demografice

Unicul factor pozitiv îl reprezintă influența emigranților asupra bunăstării financiare a Moldova, care beneficiază de transferurile făcute de moldoveni de peste hotare. Suma acestor transferuri echivalează cu o treime din bugetul anual al statului, spune Mocanu.

Potrivit estimărilor specialiștilor, către anul 2050 populația Moldovei s-ar putea micșora până la 1,5 milioane de oameni. Asta dn cauza migrației și a sporului natural negativ. Sociologul consideră că autoritățile trebuie să continue reformele nu doar în domeniul economic, dar și în cel al sănătății și educației. Iar atâta timp cât acestea nu produc efecte palpabile, migrația nu va putea fi oprită.

Experții subliniază că din Moldova a plecat deja circa o treime din populația activă. Conform Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2017 numărul mediu al populației era de trei milioane 550 de mii de persoane, ceea ce e cu 2,2 mii de oameni mai puțin decât fusese înregistrat în 2016.

Fluxul de știri
0