Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova se află în pragul unei catastrofe demografice

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova se estimează o creștere a ponderii vârstnicilor de la 17,2 la sută până la 33 la sută către anul 2050

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Republica Moldova riscă să intre în instabilitate demografică mai pronunțată fără intervenții de esență în politici privind integrarea vârstnicilor. Conform datelor statistice prognozate, în Moldova se estimează o creștere a ponderii vârstnicilor de la 17,2 la sută până la 33 la sută către anul 2050. 

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Ministerul Muncii–vor primi sau nu pensie cetățenii născuți după 1970

Guvernul își propune să gestioneze problemele îmbătrânirii prin aprobarea unui Plan de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active. Documentul determină prioritățile de bază, ce accentuează necesitatea promovării măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viața socială și economică. 

Acțiunile prevăzute sunt destinate pentru inițierea condițiilor de gestionare eficientă a problemelor îmbătrânirii, formarea permiselor de adaptare în continuare la o societate cu o mai mare pondere a persoanelor în vârstă. 

”Implementarea Planului de acțiuni va contribui la sensibilizarea întregii societăți asupra problemelor și necesităților oamenilor în vârstă, cu un accent deosebit pe necesitatea conștientizării faptului că o societate îmbătrânită impune pregătirea planurilor de viitor privind populația”, susține autorul proiectului, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

Principiul de bază al acestor politici se bazează pe acceptarea faptului că o țară cu mulți vârstnici nu înseamnă o societate de oameni inactivi și numai consumatori de resurse, ci dimpotrivă trebuie reconsiderat potențialul de muncă al persoanelor de vârsta pensionară, revalorificată experiența lor profesională și de viață atât pentru familie, cât și pentru activitatea socio-economică a țării. 

În anul 2016, a fost determinat pentru prima dată în Moldova Indicele de Îmbătrânire Activă (IÎA). Acesta a acumulat doar 27,1 puncte, fiind de două ori mai mic față de obiectivul țintă de 57,5 puncte și este mai mic cu 7 puncte decât media țărilor UE. Astfel, Republica Moldova se plasează pe ultima poziție în comparație cu cele 28 de țări din UE.  

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0