Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Ce "afacere" a pus pe picioare o grupare criminală din Moldova

© AFP 2024 / NOEL CELISНаручники на решетке камеры предварительного заключения
Наручники на решетке камеры предварительного заключения - Sputnik Moldova
Abonare
Să mai spună cineva că activităţile agricole nu sunt profitabile în Moldova! O schemă ingenioasă de spălare a banilor le-a adus milioane celor care au pus-o la cale

CHIŞINĂU, 3 feb — Sputnik. O grupare criminală a obţinut câştiguri de zeci de milioane de lei din legalizarea banilor proveniţi din comercializarea producţiei agricole necontabilizate şi evaziune fiscală.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale în comun cu Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor instrumentează o cauza penală, pornită pe faptul comiterii spălării de bani şi evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari.

Astfel, în cadrul urmării penale, oamenii legii au deconspirat o grupare criminală specializată în evaziune fiscală și legalizarea mărfurilor agricole și mijloacelor financiare obţinute în urma comercializării producției agricole.

На одесском ж/д вокзале - Sputnik Moldova
Societate
Gruparea criminală a lui Sașa Țiganul în acțiune: Operațiunea KM 7

Prin intermediul a trei companii autohtone, precum şi a şapte persoane fizice interpuse, membrii grupării au creat o schemă de lichefiere a banilor în sumă de 65 milioane de lei, proveniţi din vânzări necontabilizate precum și evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei, care reprezintă TVA neachitat către bugetul de stat.

Schema a funcţionat pe parcursul anului 2017, aceasta fiind pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă. Astfel, gruparea falsifica documente de achiziție a produselor agricole, indicând fictiv că marfa a fost procurată de la persoane fizice, care de fapt erau persoane socialmente vulnerabile și care nu desfășurau activități agricole.

Ulterior, suspecţii perfectau facturi fictive, potrivit cărora marfa era comercializată prin intermediul întreprinderilor pe care le gestionau către fabricile de procesare a materiei prime agricole.

În realitate, producția agricolă era livrată direct de la producător la fabricile de prelucrare.

La rândul lor, aceste întreprinderi de prelucrare transferau sumele de bani pentru producția primită, care în final erau ridicate în numerar de la mai multe filiale ale instituțiilor bancare de către organizatori și persoanele de încredere ale acestora, prin intermediul card-urilor bancare și a portofelului electronic.

НЦБК - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dimineața CNA a efectuat descinderi într-un amplu dosar de spălare de bani

În continuare, membrii grupului criminal, după ce își opreau un comisionul de 9% din suma de 65 milioane de lei, adică 6 milioane de lei, transmiteau restul banilor în numerar producătorilor agricoli.

Potrivit schemei care a funcționat aproximativ 4 luni, pentru marfa comercializată fără acte, producătorii agricoli au primit 59 de milioane de lei în numerar, lichefiați de către membrii acestei grupări criminale.

În cadrul grupării, fiecare membru avea un rol bine determinat: ţinerea evidenţei contabile oficiale şi duble, falsificarea documentelor de evidenţă primară, curieratul, lichefierea mijloacelor financiare prin intermediul instituţiilor financiare rezidente, inclusiv prin utilizarea prestatorilor serviciilor de plată electronică şi monedă virtuală, reprezentarea membrilor grupării în relaţiile cu organele de control, coordonarea activităţii grupării pe diferite segmente.

În momentul de faţă, cinci persoane se află în arest, opt persoane au fost audiate ca învinuit și alte două persoane au calitatea de bănuit. Unele dintre acestea sunt inculpate sau condamnate pentru infracţiuni similare (evaziune fiscală, contrabandă).

Fluxul de știri
0