Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dimineața CNA a efectuat descinderi într-un amplu dosar de spălare de bani

© Sputnik / Miroslav RotariНЦБК
НЦБК - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Salarii de milioane, de provenienţă dubioasă, primite de moldoveni de pe conturile unor off-shoruri. Şeful unor companii autohtone, reţinut de CNA şi procurori

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. Proprietarul unor companii autohtone de vânzări a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie într-un dosar de spălare de bani. Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea „la negru” a angajaţilor. Banii necontabilizaţi ar fi provenit din zona off-shore, de la o companie nerezidentă, al cărei beneficiar efectiv ar fi reţinutul.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de câteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, aceştia primeau oficial câte 2 mii de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor erau achitaţi prin intermediul cardurilor, conturile cărora se aflau în Letonia.

Примария Кишинев - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CNA ”zguduie” Primăria Chișinău. Au mai fost încătușați doi angajați

”Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afară de salariul oficial, peste 4 milioane de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată în off-shore”, a comunicat Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA.

Pe marginea acestui caz, au fost efectuate 12  percheziţii, atât la sediul a trei companii autohtone, cât şi la domiciliile persoanelor vizate în dosar. În urma acțiunilor de urmărire penală, de la proprietarul celor trei firme au fost ridicaţi aproximativ 150 de mii de euro, provenienţa cărora nu a putut fi justificată. Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani.

Dacă va fi recunoscut vinovat, acesta riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Investigaţiile în această cauză sunt în desfăşurare.

Fluxul de știri
0