Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Polonia a interzis simbolurile naționaliștilor ucraineni

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul Poloniei a interzis glorificarea personalităților și simbolurilor naționaliștilor ucraineni, precum și negarea asasinatelor în masă a etnicilor polonezi din Volânia.

Viktor Orban - Sputnik Moldova
Ungaria aplică o "lovitură uriașă" Ucrainei și NATO
CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. Parlamentul polonez a adoptat un amendament la legea cu privire la Institutul Memoriei Naționale, care presupune instituirea răspunderii penale pentru negarea crimelor naționaliștilor ucraineni, anunță Do Rzeczy.

În favoarea proiectului au votat 279 din cei 414 deputați. Inițiatorul amendamentului este formațiunea politică Kukiz`15, care nu este înregistrată oficial. Documentul presupune introducerea amenzi și privațiune de libertate de până la trei ani pentru negarea masacrului din regiunea Volânia, crimele naționaliștilor ucraineni și glorificarea ideologiei banderoviste (a lui Stepan Bandera n.r.).

De asemenea, legea include și o listă a crimelor săvârșite de banderoviști. În special, e vorba de "acțiunile săvârșite de naționaliștii ucraineni între 1925-1950, inclusiv utilizarea forței, terorii și alte acțiuni prin care au fost încălcate drepturile omului… poporului, în special a poporului polonez". În afară de aceasta, printre crime figurează genocidul evreilor și polonezilor pe teritoriul regiunii Volânia.

Călin Popescu Tăriceanu - Sputnik Moldova
Declarație fără precedent făcută de președintele Senatului român despre Polonia

Noile modificări au fost propuse acum doi ani și urmau să fie supuse votului în noiembrie 2017. Cu toate acestea,  examinarea propunerii a fost amânată. Se presupune că motivul amânării a fost evitarea unui conflict cu Kievul în ajunul vizitei oficiale a președintelui polonez în Ucraina.

Între Ucraina și Polonia există o serie de conflicte legate de interpretarea unor evenimente istorice. Varșovia este nemulțumită de glorificarea de către guvernul de la Kiev a Armatei Insurgente Ucrainene (OUN-UPA) și a criticat vandalizarea monumentelor poloneze din Ucraina.

Mai devreme, legislativul polonez a calificat drept genocid asasinatele în masă a etnicilor polonezi, care în opinia Varșoviei, au fost săvârșite de naționaliștii ucraineni pe teritoriul regiunii Volânia, Galiția de Est și voievodatele de Sud-Est al Republicii Poloneze între 1939-1945.

Fluxul de știri
0