Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție, trotuarele au devenit patinoare: Sfaturile medicului

© Sputnik / Miroslav RotariА здесь "тропинка" рискует превратиться в сплошной гололед.
А здесь тропинка рискует превратиться в сплошной гололед. - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele zile, când trotuarele Capitalei sunt acoperite cu un strat gros de gheață, peste 160 de chișinăuieni cu traumatisme au apelat la serviciul medical de urgență

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Chiar în ziua în care a căzut zăpada au avut de suferit 53 de persoane, iar ziua cu cele mai multe persoane tramatizate a fost luni. „Îmi este milă de echipa noastră care a fost de serviciu în acea perioadă. Colegii noștri au lucrat din greu toată noaptea, fără a părăsi sălile de operație", a comunicat pentru corespondentul Sputnik Moldova directorul adjunct al Institutului de Medicină Urgentă, Serghei Ștepa.

Зима - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sărbătorile s-au încheiat. Au venit troienele, ghețușul și fracturile

Când afară este ghețuș, cel mai bine este să stai în casă, dacă-i posibil.

„Gândiți-vă dacă este chiar atât de necesar să mergeți acolo unde v-ați pornit", spune medicul. Dacă însă totuși s-a întâmplat să alunecați și nu puteți evita căderea, trebuie, în primul rând, să vă protejați capul, gleznele și radiusul. Conform statisticii, aceste părți ale corpului suferă cel mai des.

„În timpul căderii trebuie de încercat să vă ghemuiți", a menționat Serghei Ștepa.

În același timp, trebie să vă protejați capul, să-l țineți ridicat, ca să nu vă loviți cu ceafa de trotuar.

Foarte des sunt fracturate gleznele, din cauza poziției greșite a piciorului. La fel se întâmplă și cu fracturarea radiusului: în timpul căderii, omul caută să se sprijine într-o mână. „Dacă aveți o geantă în mână, dați-i drumul, să nu vă pară rău de borcanele sau sticlele care se vor sparge, ci faceți tot posibilul ca să cădeți pe ambele mâini, fapt care va reduce considerabil probabilitatea traumatizării radiusului", a spus medicul Ștepa.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Societate
În Moldova sunt la mare căutare medicii, profesorii și inspectorii MAI

Acesta a subliniat că, în caz de fracturare, trebuie imediat de apelat la medic. Medicina face progrese și, chiar și fractura de col femural, poate fi operată astăzi cu succes la Spitalul de Urgență. Astfel de operații se fac și în cazul încheieturilor (articulațiilor).

„Dacă nu există o patologie concomitentă, pacientul este supus artroplastiei, adică articulația este înlocuită în mod urgent. Dacă pacientul se adresează în primele 24 de ore, există șansa ca, în urma unei asemenea operații, el să se poată deplasa normal peste o săptămână — o săptămână jumătate", a specificat Ștepa.

Potrivit acestuia, tehnologiile moderne sunt atât de avansate încât, dacă până nu demult pacienții stăteau cu extensie câte trei — patru luni, astăzi aceste probleme sunt soluționate mai rapid.

Fluxul de știri
0