CHIȘINĂU, 22 ian — Sputnik. Începând cu 1 septembrie, vor fi puse în aplicare mai multe prevederi ale Codului Educației, care îi vizează pe pedagogii din Moldova. Codul Educației prevede noi cerinţele minime de calificare pentru ocuparea funcţiilor didactice şi ştiinţifico-didactice. Astfel, în educaţia timpurie, cadrele didactice vor trebui să aibă o calificare în domeniu de cel puţin nivelul 4 Clasificarea Internaţională Standard a Educaţiei (ISCED) — învăţământ profesional tehnic postsecundar.
În învățământul primar va fi nevoie de calificare în domeniu de cel puțin nivelul 5 ISCED, adicpă să fie absolvent al învățămînt profesional tehnic postsecundar nonterțiar;
Cei care vor dori să predea în ciclul gimnazial o vor putea face dacă dețin studii superioare de licenţă şi au promovat modulul psihopedagogic.
În învăţământul liceal vor putea preda doar cei care vor avea studii superioare de master care au promovat modulul psihopedagogic.
Noile prevederi se vor răsfrânge și asupra cadrelor didactice din învăţământul profesional tehnic. Astfel pedagogii trebuie să deţină o calificare de cel puţin nivelul 5 ISCED — învăţământ profesional tehnic postsecundar nonterţiar, în programe de profil, cu excepţia maiştrilor, precum şi promovarea modulului psihopedagogic.
Cei care vor dori să predea în universități vor trebui să dețină studii superioare de master. Însă, pentru ocuparea unei funcţii ştiinţifico-didactice în învăţământul superior va fi necesară deţinerea diplomei de doctorat. Contractele individuale de muncă ale profesorilor cu funcții științifico-didactice care nu vor îndeplini noile condiții vor înceta de drept pe 1 septembrie 2019. Constatarea se va face de către rectorul instituţiei şi va fi adusă la cunoştinţă persoanei vizate în termen de cel mult 5 zile lucrătoare.
Dreptul pedagogii din domeniul artelor sau sportului de a ocupa funcții didactice va fi conferit în funcție de titlurile onorifice şi premiile obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, recunoscute de organele centrale de resort.
Totodată absolvenţii programelor de studii superioare nepedagogice vor fi obligați să urmeze obligatoriu modulul psihopedagogic corespunzător unui număr de 60 de credite de studii transferabile.
De asemenea, în anul de studii 2018-2019, va intra în vigoare prevederea prin care statul își va asuma obligațiunea de formare şi dezvoltare a competenţelor de comunicare în limbile engleză, franceză şi rusă în toate instituţiile publice de învăţămînt general.