Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Export versus import. Ce preferă moldovenii să cumpere și să vândă

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În unsprezece luni ale anului trecut, exportul a crescut cu peste 18 la sută, iar importul cu – 20 la sută

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Valoarea mărfurilor exportate în perioada ianuarie-noiembrie 2017 a crescut cu 18,4 la sută sau cu 341 de milioane de dolari, faţă de aceeași perioadă din anul 2016. 

Petrol - Sputnik Moldova
Incredibi, dar adevărat: Moldova exportă petrol în Ucraina. Cum este posibil

Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, 67 la sută dintre acestea au constituit mărfuri autohtone, iar 33 la sută – reexport. În țările Uniunii Europene exporturile dețin o cotă de 65,7 la sută, iar în țările CSI – 19,5 procente. 

Cea mai mare influență asupra creșterii exportului a avut-o exportul de mașini, aparate electrice, care a crescut cu 37,1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. De asemenea, s-a majorat exportul de legume și fructe, semințe și fructe oleaginoase, cereale, băuturi.

Și valoarea mărfurilor importate în lunile ianuarie-noiembrie 2017 s-a majorat. Aceasta a crescut cu 20 de procente sau cu 731 de milioane de dolari față de perioada ianuarie-noiembrie 2016. 

Cea mai mare influență asupra creșterii importului au avut-o importul de petrol, energie electrică, mașini și aparate, produse medicinale și farmaceutice.

Evoluţia comerţului exterior, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, a fost influenţată de evoluția preţurilor mondiale la produsele alimentare şi resursele energetice, de relansare a producției în unele sectoare industriale, de situaţia economică din regiune, dar şi de aprecierea valutei naţionale. De asemenea, unul dintre factorii principali care a influenţat comerţul exterior a fost creșterea esențială a volumului producţiei agricole în anul 2016, precum și continuarea trendului pozitiv al sectorului agricol din anul 2017.

Fluxul de știri
0