Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibi, dar adevărat: Moldova exportă petrol în Ucraina. Cum este posibil

Abonare
O companie de la Comrat, care are ca gen principal de activitate comerţul cu amănuntul al băuturilor alcoolicea, a exportat tone de petrol în Ucraina

CHIȘINĂU, 7 dec — Sputnik. Ucraina a procurat la sfârșitul lunii noiembrie 22,2 tone de petrol produs de compania ”Arnaut Petrol” din Republica Moldova, informează enkorr.com.ua.

Potrivit Enkorr, este pentru prima dată când Ucraina cumpără petrol moldovenesc. Importatorul de petrol este compania ”Diamant”. În afară de petrol moldovenesc, compania a importat în Ucraina gaz condensat din România. În luna noiembrie această companie a importat aproximativ 90 de tone de acest fel de combustibil.

Conducerea companiei a refuzat să ofere detalii despre această achiziție.

Sursa mai precizează că combustibilul este livrat în Kagarlîk, regiunea Kiev, unde funcționează o mini-rafinărie de petrol.

Нефть - Sputnik Moldova
Cine va explora zăcămintele de petrol ale Moldovei

Compania ”Arnaut Petrol”, este o societate pe acțiuni de tip închis și este condusă de Boghii Vladislav. Aceasta a fost fondată în 14 noiembrie 1997, cu sediul la Comrat. Principalele genuri de activitate ale companiei sunt comerţul cu amănuntul al băuturilor alcoolice şi altor băuturi, dar și comerţul cu amănuntul al carburanţilor, potrivit registrului electronic al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Moldova.

Deocamdată nu este cunoscută proveniența petrolului care a fost vândut companiei ucrainene.

Anterior, Guvernul Republicii Moldova și compania „Frontera Resources International" din SUA au semnat un contract de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova.

În luna martie 2017, Președintele Dodon a solicitat în regim de urgență de la Guvern și alte instituții de resort să toată informația cu privire la acest contract.

Primele lucrări de cercetare geologică pentru identificarea surselor de gaze și țiței au avut loc în anii 1947-1953.

În 1972 aceste lucrări au fost întrerupte definitiv prin hotărârea Ministerului Geologiei al URSS. Decizia avea la bază rezultatele slabe ale acestor explorări. În anul 1985 comisia de expertiză a Ministerului Geologiei al URSS a recomandat efectuarea lucrărilor de cercetare seismică cu scopul de a crea o bază geologo-geofizică sigură pentru evaluarea corectă a perspectivelor de tiței și gaze ale republicii.

În anul 2013, compania britanică Canyon Oil and Gas Ltd a prezentat un raport potrivit căruia în Republica Moldova ar exista resurse de gaze de șist, însă aceste informații au fost infirmate de geologii și specialiștii moldoveni în domeniul siguranței energetice.

Fluxul de știri
0