CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai dezbătute teme este cea a miniștrilor care vor face parte din cabinetul Viorica Dăncilă. Presa și analiștii politici consideră că prioritatea nu o vor reprezenta numai rezultatele, ci și atitudinea față de recentul conflict cu premierul Tudose.
Pe de altă parte, își vor avea locul miniștri care au știut să relaționeze bine cu presa, făcând în acest fel imagine PSD și promovând "programul de guvernare".
Din aceste puncte de vedere cel mai bine stă ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, unul dintre posibilii vicepremieri în noul cabinet. Politician tânăr dar cu enormă experiență, fosta preferată a lui Corneliu Vadim Tudor, a dus greul reformelor din primul an al PSD dar și al prezentării realizărilor guvernamentale, în condițiile în care a trebuit să facă față multor critici, dar și unor declarații controversate ale colegilor ei.
Alt preferat al noului guvern și posibil vicepremier este Mihai Fifor, un excelent tactician care, cu multă seriozitate și o distincție aparte, a reușit să dea o altă față unui partid criticat la capitolul prezență de nivel european. Acceptarea sa de către structurile euroatlantice și de Cotroceni îl desemnează nu doar ca viitor membru al Cabinetului, ci și ca vicepremier. În plus, Fifor nu este unul dintre cei mai puțin contestați lideri PSD.
Carmen Dan vine pe turnantă ca favorită a liderului PSD precum și a premierului Dăncilă, dar, din cauza evenimentelor din IGPR și a atacurilor dure ale liderului sindicatului, este posibil să nu mai aibă întreg portofoliul Internelor, ci doar al Administrației, după un model propus în guvernarea Tăriceanu.
Petre Daea este ca și reconfirmat la Agricultură, mai ales că Paul Stănescu, influentul lider al sudului, are omul forte în minister, în persoana secretarului de stat Botănoiu, cel care, în spatele muncii asidue și ieșirilor originale ale lui Daea, are putere asupra unor domenii extrem de profitabile ale agriculturii.
Paul Stănescu este probabilul ministru al Dezvoltării și în cabinetul Dăncilă, și este posibil să nu mai dorească postul de vicepremier; aceasta pentru că e o persoană pragmatică, care nu dorește multă vizibilitate — în schimb va avea probabil mai mulți secretari de stat, directori de agenții etc.
Bogatul minister al Transporturilor ar putea să-i revină unui om trimis de puternicul președinte executiv Niculae Bădălău, un nume vehiculat cu simpatie de presă fiind acela al ex-ministrului Răzvan Cuc.
La dificilul minister al Educaţiei, Liviu Pop ar putea fi înlocuit cu un nume dorit de Ecaterina Andronescu, excelent comunicator și politician profesionist devenit indispensabil imaginii partidului.
O revenire în guvern vehiculată este a Anei Birchall la Fonduri Europene, cunoscutul politician fiind unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu.
Radu Moldovan, influentul lider de la Bistrița va propune ministrul Apelor și Pădurilor, fiind deci previzibilă continuarea mandatului Deneș.
Miniștri despre care presa susține că sunt în pericol să nu se mai regăsească în Cabinetul Dăncilă sunt Marcel Ciolacu, Felix Stroe și Marius Nica, personaje asociate atât cu numele lui Tudose, dar și aflate în diverse legături cu "serviciile".
În privința ALDE, "vedetele" partidului, Graţiela Gavrilescu și Teodor Meleşcanu, vor rămâne pe poziții, inclusiv pe cea de vicepremier în cazul ministrului Mediului. De asemenea miniștrii Toma Petcu şi Viorel Ilie vor fi reconfirmați de conducerea ALDE, aceasta și datorită consecvenței cu care gruparea lui Tăriceanu ne-a obișnuit.
O altă propunere a ALDE, Tudorel Toader, are de-a face cu atacuri dure, mai ales din cauza amânării unor decizii care ar putea să o vizeze pe Laura Kovesi. Dar, popularitatea de care se bucură în rândul PSD și ALDE, dar și profesionalismul de care a dat dovadă, în plasează pe Toader în poziția dominantă la Justiţie.
Din informațiile noastre incertitudinea rămân Finanțe și la Ministerul de Interne — la acesta din urmă este posibil să vedem o figură agreată nu numai de Liviu Dragnea, dar și de omul care i-a stat alături în momente grele, Codrin Ștefănescu.
La Finanțe incertitudinea este maximă, dar este vehiculată o "împăcare" cu BNR, deci ministrul va avea și girul lui Isărescu.
Incertitudini sunt și la Cultură — unde este posibilă revenirea lui Ionuț Vulpescu, în ciuda unor relații destul de încordate cu Liviu Dragnea.
În privința numărului de ministere, este posibil ca acesta să crească, în ciuda declarațiilor inițiale ale lui Liviu Dragnea. De asemenea, așa cum spuneam, guvernul ar putea avea patru vicepremieri — trei de la PSD, Olguța Vasilescu, Mihai Fifor și un lider din zona Transilvaniei, și unul de la ALDE, probabil Grațiela Gavrilescu.
Luni, Comitetul Executiv Național al PSD va decide, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, componenţa Guvernului.