Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cauza penală a fostului consul al Moldovei la Istanbul

CC0 / succo / Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Abonare
Un libanez va compărea în fața instanței pentru că a mințit în cadrul confruntării cu fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău

CHIȘINĂU, 17 ian — Sputnik. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui libanez care a prezentat cu bună ştiinţă declarații mincinoase în cauza penală de învinuire a fostului Consul Onorific al Siriei în Republica Moldova, precum şi a fostului Consul General al Republicii Moldova la Istanbul, Turcia.

Astfel, pe 18 septembrie 2017, libanezul a prezentat depoziţii false în cadrul confruntării cu fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău, acuzat, la rândul său, de corupere activă. Învinuitul a minţit că intenţia de corupere a persoanei publice a fost a sa. În realitate, acesta a fost determinat să comită fapte de corupție de către fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău. În baza acestor declaraţii neadevărate, a fost emisă ordonanţa de scoatere de sub urmărirea penală, pentru un capăt de acuzare, a fostului Consul.

Тюрьма - Sputnik Moldova
Societate
Un diplomat moldovean riscă până la 15 ani de pușcărie. Vezi ce a făcut

Procuratura notează că, anterior, atât în cadrul audierii de către procurori, cât şi în faţa judecătorului de instrucţie, acesta a confirmat că a fost determinat de către Consulul Onorific al Republicii Arabe Siriene în Republica Moldova să-i ofere Consulului General al Republicii Moldova în oraşul Istanbul, Republica Turcia anumite sume de bani pentru a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale.

Pentru declaraţii mincinoase, legislaţia Republicii Moldova prevede amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Amintim că, acum trei luni, Procuratura Anticorupţie a trimis în instanță cauza penală de învinuire a Consulului general al Republicii Moldova la Istanbul sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active, în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

După ce l-a ucis pe Abel, Cain s-a făcut consul în Turcia>>>

Operaţiunea de reţinere a Consulului general al Republicii Moldova la Istanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul cobora din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

Potrivit probelor acumulate, în anii 2012 — 2016, consulul ar fi estorcat şi primit bani şi bunuri în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. Totul se întâmpla în sediul consulatului Republicii Moldova din Istanbul.

Mihai Balan - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Balan: Moldova ar putea fi tranzitată de elementele teroriste

Diplomatul moldovean a mai fost învinuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor vizând politica privind lupta cu terorismul.

Potrivit procurorilor, în unele cazuri diplomatul asigura acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la consulat. Pentru serviciile acordate, acesta percepea sume cuprinse între 100 — 200 dolari.

În acest dosar mai figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

Oficialul sirian, având influenţă totală asupra comunităţii arabe din Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul care, contra anumitor sume, le acorda în regim de urgență vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru. Taxa cerută de consulul Siriei pentru asistență varia între 1000 — 2000 dolari.

Fluxul de știri
0