Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un diplomat moldovean riscă până la 15 ani de pușcărie. Vezi ce a făcut

© Photo : Igor VzorovТюрьма
Тюрьма - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, riscă până la 15 ani de închisoare

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, va compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

Procuratura Anticorupţie a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată. 

Operaţiunea de reţinere a Consulului general al Republicii Moldova la Istanbul a avut loc pe 16 noiembrie anul trecut, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul cobora din avionul care tocmai aterizase din Turcia. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tatăl interpretei Nicoleta Nucă riscă 5 ani de pușcărie

Potrivit probelor acumulate, în anii 2012 – 2016, consulul ar fi estorcat şi primit bani şi bunuri în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. Totul se întâmpla în sediul consulatului Republicii Moldova din Istanbul. 

Diplomatul moldovean mai este învinuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor vizând politica privind lupta cu terorismul.

Potrivit procurorilor, în unele cazuri diplomatul asigura acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la consulat. Pentru serviciile acordate, acesta percepea sume cuprinse între 100 — 200 dolari.

În acest dosar mai figurează şi Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

Oficialul sirian, având influenţă totală asupra comunităţii arabe din Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul care, contra anumitor sume, le acorda în regim de urgență vize de lungă şedere pe teritoriul statului nostru. Taxa cerută de consulul Siriei pentru asistență varia între 1000 — 2000 dolari.

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru comietrea coruperii active, Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova împreună cu fratele său riscă închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

Fluxul de știri
0