Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscă Moldova să piardă regimul fără vize cu UE? Precizarea MAEIE

© Photo : AgoraMoldova UE
Moldova UE - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu precizări că Comisia Europeană nu are intenția de a suspenda regimul fără vize pentru țara noastră

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. După ce mai multe instituții de presa din Moldova au scris că țara noastră riscă să piardă regimului liberalizat de vize cu UE, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o precizare, menționând că în raportul anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, publicat pe 20 decembrie 2017, este menționat faptul că Republica Moldova ”în continuare îndeplinește criteriile, care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană”.

London, UK - Sputnik Moldova
Oficial britanic: "Libera circulație trebuie să se termine"

Potrivit MAEIE, comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulous, fiind întrebat despre cazul Republicii Moldova și Ucrainei, a declarat că Comisia Europeană nu are intenția de a suspenda regimul fără vize pentru țările în cauză, iar rolul principal în menținerea regimului respectiv aparține cetățenilor ucraineni și moldoveni.

Totodată, Ministerul moldovean de Externe precizează că marea majoritate a recomandărilor formulate deja se regăsesc în Agenda de Asociere RM — UE pentru anii 2017 — 2019, care a fost aprobată pe data de 4 august 2017, înainte de publicarea raportului.

Cât privește creșterea numărului de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni în anul 2016 în comparație cu 2015, Ministerul precizează că aceasta este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor moldoveni în spațiul Schengen în aceeași perioadă. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 0,3 la sută de cazuri de refuz de intrare și 0,5 la sută de cazuri de ședere ilegală din numărul total de călătorii în Spațiul Schengen.

Conform raportului Comisiei Europene, în anul 2017 numărul cazurilor de ședere ilegală, cât și numărul solicitărilor de azil au fost în scădere.

Fluxul de știri
0