CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. Ce poate fi mai savuros decât o cremă de ciocolată sau un măr copt cu nucă? Asocierea acestor produse dulci cu poveşti de viaţă, cu experienţe memorabile creează un cokteil irezistibil pentru oricine vrea să evadeze, preţ de câteva clipe, din cotidian…
Portalul newsbv.ro prezintă povestea maestrului bucătar Petru Ciocan, al cărui destin — şi a cărui mâncare — s-a intersectat cu personalităţi precum Nicolae Ceauşescu, Nicu Ceauşescu, Regele Mihai, Nadia Comăneci şi Ion Iliescu.
Venit din Vaslui, Petru Ciocan a început să înveţe tainele bucătăriei o dată cu înfiinţarea şcolii profesionale de turism, în anii 1974-1976, la Predeal. „Cum se spunea atunci, venisem „cu foamea în gât", dar îmi şi plăcea foarte mult să gătesc" povesteşte maestrul bucătar pentru newsbv.ro.
Împreună cu colegii săi, Petru Ciocan l-a servit chiar pe Nicolae Ceauşescu, care venea împreună cu preşedintele Republicii Zimbabwe, Canaan Banana şi lua masa la Vânătorul. Liderul comunist suferea de diabet şi, din acest motiv, desertul său trebuia pregătit cu multă grijă. „Şi Ceauşescu, şi Ion Iliescu, mai târziu, când au venit la Mioriţa, eu le-am creat meniul, inclusiv desertul. Fiind cu diabetul, lui Ceauşescu i-am făcut mere umplute cu miez de nucă, iar sosul de ciocolată l-am făcut fără zahăr, doar cu gălbenuş de ou" povesteşte maestrul.
Se pare că lui Ceauşescu i-a plăcut mult desertul pregătit, deoarece a venit ospătarul lui personal şi, arătând farfuria goală, i-a spus lui nea Petrică faptul că liderul comunist… mai doreşte o porţie.
Multe personalităţi ale vremii avea să mai cunoască maestrul bucătar şi fiecare dintre acestea i-a lăsat o amintire. „Au fost multe delegaţii de „Gradul zero", miniştri din zona CAER, dar şi din China", rememorează acesta.
Cel mai impresionat a fost, însă, de modestia Regelui Mihai. „La restaurantul Cheia, l-am servit şi pe Regele Mihai. Cu o delegaţie de vreo 20 de persoane. A fost de o modestie rară, sa pozat pe scările hotelului. Era un om fără pretenţii".
Tot meseria l-a ajutat să cunoască mulţi sportivi. La Ruia, povesteşte nea Petrică, mâncau toate loturile naţionale şi olimpice, cele de atletism, lupte, lupte libere. Din toată această mare de sportivi se identifică o fată, aflată în pragul adolescenţei, care avea să rămână etern în inimile românilor. „Nadia Comăneci a fost. Era micuţă, avea 14 ani. Venea cu Târnoveanu şi Ristea, de la Centrul Olimpic".
Îşi aminteşte că Nadia lua masa seara la Ciucaş, în compania lui Nicu Ceauşescu. Nu acesta este, însă, amănuntul cel mai important. În definitiv, despre legătura Nadiei cu Nicu Ceauşescu s-au scris sute de articole de presă şi subiectul a fost întors pe toate părţile. Pentru maestrul bucătar venise vremea să pătrundă şi alte taine ale mâncărurilor. Şi aceasta deoarece Nadia Comăneci „avea de-a face cu mulţi nutriţionişti". Iată cum a învăţat nea Petrică să facă reţete „pe numărul de calorii". „De exemplu, îmi spuneau să fac o fleică de 800 de grame pentru un halterofil, şi aşa am învăţat să transform produsul final în calorii", mărturiseşte maestrul.
La FC Braşov a cunoscut mulţi jucători cunoscuţi. Este vorba despre Iuliu Tikosi, Valer Sulea, Ioan Drăgan, Sorin Drăgan, Gabor Gerstenmajer, Iulian Chiriţă, Constantin Marcu, Nuţă, Claudiu Mureşan şi mulţi alţii. Nea Petrică spune că şefii de la club nu dădeau bani pentru hrana băieţilor. „Ştiţi ce am inventat? Am făcut un chioşc la stadion, unde vindeam carne, inclusiv ficat la grătar şi făceam bani pentru echipă", a mai povestit acesta.