Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru persoanele care-și cumpără polița de asigurare medicală

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
A început perioada de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2018

CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de astăzi, 29 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2018. Până pe 31 martie 2018, aceste persoane beneficiază de reduceri în mărime de 50 la sută şi 75 la sută. 

Prețul poliței medicale nu s-a schimbat și a rămas același — de 4056 de lei. 

Парламент - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au stabilit cât va costa polița medicală în 2018

Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75 la sută şi achită 1014 lei la agenţiile teritoriale ale CNAM. Fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală. Plata va putea fi efectuată la orice oficiu poştal sau la reprezentanţele teritoriale ale CNAM.

Şi persoanele fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar beneficiază de reduceri în cazul asigurării în primele trei luni ale anului 2018.

Notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti şi mediatorii neangajaţi şi neasiguraţi de Guvern vor achita prima în mărime integrală, adică 4056 lei. Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială (AT) a CNAM.

În perioada 29 decembrie–1 ianuarie inclusiv, ar putea exista dificultăţi în procesul de achitare a primei în sumă fixă în legătură cu programul de lucru redus al băncilor, oficiilor poştale şi Trezoreriei de Stat pe durata sărbătorilor de iarnă. 

Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care au obligaţia de a achita în mod individual prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termenul prevăzut de legislație, agenţiile teritoriale (AT) ale CNAM vor activa şi sâmbătă, 30 decembrie, până la ora 12.00.

Fluxul de știri
0