Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CFM va închide mai multe stații feroviare. Ce vor face angajații

© Sputnik / Мирослав Ротарьпоезд Кишинев - Яссы tren Chisinau - Iasi
поезд Кишинев - Яссы tren Chisinau - Iasi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei și Infrastructurii propune restructurarea sectorului feroviar și a Î.S. “Calea Ferată din Moldova”

CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Calea Ferată din Moldova (CFM) ar putea să închidă 14 stații feroviare. Un proiect de lege de modificare a Codul Transportului Feroviar a fost prezentat spre dezbateri publice de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. 

Autorii susțin că proiectul a fost elaborat în vederea implementării Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a Î.S. “Calea Ferată din Moldova” pentru anii 2018-2023.

”Proiectul are drept scop diminuarea cheltuielilor majore, suportate de către Întreprinderea de Stat “Calea Ferată din Moldova”, menționează autorii.

ЖД вокзал - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liberalii pun pe brânci CFM: angajații nu și-au primit salariile de luni de zile

CFM a identificat un șir de stații feroviare care nu sunt implicate în activitatea întreprinderii, dar din cauza prevederilor Codului Transportului Feroviar acestea nu doar că nu pot fi închise, dar trebuie să fie întreținute și dotate corespunzător, iar la stație urmează să activeze cel puțin 5 angajați.

”Acest impediment nu poate fi acceptat în condițiile în care o parte din obligațiile de serviciu ale angajaților respectivi pot fi executate automatizat, la distanță de echipamente, cu care este dotată întreprinderea”, notează autorii documentului.

În aceste condiții, Î.S. “Calea Ferată din Moldova” a identificat o listă extinsă de stații  activitatea cărora generează pierderi de circa 15 milioane de lei. Este vorba despre stațiile Halta (km 111 și km 1507), stația Zaim, stația Kulima, stația Greceni, stația Kiriutnea, stația Mereni, stația Bahmut, Hiliuț, stația Glodeni-Reuțel-Glodeni, stația Țârdea, stația Cobâlea, stația Ghizdita și stația Hadjimus.

Ministerul Economiei precizează că, în cazul suspendării activității unor stații, angajații întreprinderii nu vor fi concediați, ci transferați la alte stații și filiale CFM.

De asemenea, modificările efectuate nu vor modifica orarele și rutele trenurilor de călători.

 

Fluxul de știri
0