Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Liberalii pun pe brânci CFM: angajații nu și-au primit salariile de luni de zile

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Angajații Căii Ferate din Moldova vor protesta sâmbătă, 11 martie, pentru a cere achitarea restanțelor salariale care s-au ridicat la 130 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 6 mar – Sputnik. Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova anunță un miting de protest cu participarea salariaților din cadrul ÎS ”Calea Ferată din Moldova” (CFM). Protestul este motivat de restanțele la plata salariilor în cadrul întreprinderii, care depășesc suma de 130 de milioane de lei. 

Acțiunea se va desfășura sâmbătă, 11 martie, între orele 10.00 și 13.00. Coloana de protestatari va porni de la Gara Feroviară Chișinău, deplasându-se până în fața clădirii Guvernului.

Mitingul va fi susținut de toate centrele sindicale naționale, membre ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în conformitate cu decizia Comitetului Confederal al CNSM de luni, 6 martie.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Delapidări de milioane la CFM şi poliţişti suspectaţi de protecţionism

Principala revendicare a manifestanților va fi achitarea restanțelor la salarii până la 31 martie, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat.

Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan, a declarat că suma datoriilor salariale depășește 130 de milioane de lei, iar soarta celor 9800 de angajați rămâne în continuare incertă.

Alte revendicări ale protestatarilor țin de restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămână, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare și majorarea salariului, în legătură cu creșterea tarifelor pentru serviciile comunale, a prețurilor la mărfurile de larg consum și devalorizarea valutei naționale.

Pe parcursul mai multor luni ale anului trecut, angajații ÎS ”Calea Ferată din Moldova” și-au revendicat drepturile salariale, desfășurând proteste la locul de muncă sau în fața instituțiilor publice. Din cauza problemelor apărute în urma neachitării salariilor, tot mai mulți feroviari abandonează serviciul.

De aproape doi ani, la conducerea Căii Ferate din Moldova se află liberalul Iurie Topală. Acesta s-a aflat în centrul mai multor scandaluri, fiind acuzat de monopolizarea transportului urban de pasageri din Chișinău. Topală este patronul mai multor linii de microbuze și autobuze din Capitală.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0