Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul impune reguli stricte pentru șoferi de taxi. Ce nu vor avea voie să facă

© Sputnik / Rodion ProcaRaid poliție vs taximetriști
Raid poliție vs taximetriști - Sputnik Moldova
Abonare
Statul va impune reguli stricte pentru șoferii de taxi, cum vor influența aceste reguli prețul la călătorie

CHIȘINĂU, 25 dec – Sputnik. Călătoriile cu taxiul în Republica Moldova s-ar putea scumpi cu până la 5-6 lei, în urma unui proiect de lege înregistrat de deputații democrați Sergiu Sârbu și Corneliu Padnevici. 

Raid poliție vs taximetriști - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A început vânătoarea taximetrelor ilegale. Ce se întâmplă în Chișinău

Conform documentului, angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi care plătește angajatului – taximetristului – salariu, inclusiv prime, este obligat să rețină un impozit pe venit în mărime fixă de 200 de lei lunar, din venitul ce nu depășește 3 mii de lei pe lună și 500 de lei – din venitul de până la 10 mii de lei pe lună. 

Potrivit proiectului, angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi trebuie să prezinte Serviciului Fiscal de Stat, până la data de 25 a lunii de gestiune, pentru luna viitoare lista angajaților care urmează să activeze pe parcursul lunii următoare. Neprezentarea acestor date sau prezentarea cu întârziere ori a datelor eronate se va pedepsi cu amendă în mărime de 10 mii de lei. 

Totodată, autorii documentului, propun amendarea taximetristului cu 500 de lei pentru neeliberarea bonului de casă clientului. 

Angajatorii din domeniul transport auto în regim de taxi vor fi obligați să asigure prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime fixă de 150 de lei lunar pentru fiecare taximetrist în cazul în care plățile salariale nu depășesc 3 mii de lei lunar și 350 de lei pe lună – în cazul în care salariul nu este mai mare de 10 mii de lei. În cazul asigurărilor sociale, patronii vor trebui să achite câte 250 de lei pe lună pentru fiecare șofer de taxi care are un venit de până la 3 mii de lei pe lună și 700 de lei – pentru cei care au un salariu de până la 10 mii de lei lunar. 

Autorii susțin că acest proiect descrie situația șoferilor cu autoturisme particulare care au un regim mai special. 

”Aici sunt șoferii care mai lucrează și în alte instituții, inclusiv în cele de stat, au un loc de bază de muncă în altă parte, pot lucra în orele de seară sau în timpul liber pe care îl au. Acești șoferi au contracte încheiate cu companiile de taxi”, afirmă autorii inițiativei legislative. 

Deputații susțin că angajatorul nu poate calcula cu exactitate suma venitului acestor taximetriști din mai multe motive. Conform autorilor proiectului, venitul maxim al acestor taximetriști, potrivit calculelor estimative, se ridică la 24 de mii de lei pe lună. 

”Astfel, pentru a atinge nivelul zero de profit, agentul economic este nevoit să majoreze călătoria cu taxiul cu 5-6 lei”, susțin autorii proiectului. 

Parlamentarii mai afirmă că statul va trebui să se informeze despre situația financiară a companiilor de taxi pentru a nu duce la dispariția acestora în urma majorării impozitelor.   

Fluxul de știri
0