Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trebuie să știi asta! Sfaturi utile pentru păstrarea bradului de Crăciun

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaЕлочная игрушка
Елочная игрушка - Sputnik Moldova
Abonare
Află câteva sfaturi utile privind alegerea corectă a pomului de Crăciun și păstrarea prospeţimii acestuia un timp cât mai îndelungat.

CHIŞINĂU, 25 dec — Sputnik. Atributul principal al sărbători de iarnă rămâne a fi bradul. Tradiţia împodobirii pomului de crăciun este veche şi fiecare familie îşi formează anumite obiceiuri pe care le respectă de-a lungul anilor. Având în vedere că adesea se întâmplă ca bradul procurat începe să se scuture, înainte ca sărbătorile să fi ajuns la final, redacţia Sputnik a decis să afle de la specialişti câteva sfaturi utile pentru a alege corect bradul de Crăciun și păstrarea cât mai îndelungată a acestuia.

Aspectul exterior

Preşedintele filialei Chișinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, i-a povestit corespondentului Sputnik Moldova că, în calitate de ecolog, nu-i prea susţine pe cei care merg în pieţe pentru a-şi procura brazi. El crede că nu vor fi tăiați atât de mulți brazi, dacă nu va fi cerere. Totodată, el înţelege că în casele unde sunt copii, sărbătorile de iarnă nu pot trece fără un pom de Crăciun.

„Primul lucru asupra căruia trebuie să atragem atenţia atunci când mergem la târgurile de brazi, este ca bradul să fie proaspăt tăiat", afirmă specialistul.

Corina Rezneac și Varvara Buzilă - Sputnik Moldova
Tradițiile de Crăciun trebuie respectate cu sfințenie

Un brad de calitate poate fi identificat după anumite caracteristici externe, iar pentru asta nu este nevoie de cunoştinţe profunde în biologie ori alte ştiinţe.

„Dacă bradul a fost tăiat cu mai mult timp în urmă, acele acestuia sunt ofilite, chiar dacă arborii de conifere sun veşnic verzi. De asemenea, trebuie să fim atenţi la locul tăierii. Dacă acesta este de culoare deschisă, înseamnă că bradul a fost tăiat recent", a subliniat el.

În afară de aceasta, trebuie să atragem atenţia şi la culoarea acelor de brad — acestea trebuie să fie de un verde intens. Nuanţa uşor gălbuie denotă că el a fost tăiat cu mai mult timp în urmă. Putem verifica prospeţimea bradului şi prin lovirea tulpinii acestuia de pământ. Dacă acele nu se scutură, atunci îl putem procura fără grijă. Evident, un semnalment important este şi mirosul persistent de conifere.

Cum să menţinem bradul proaspăt un timp îndelungat

Mulţi se străduiesc să cumpere bradul chiar în preajma sărbătorilor, de teamă că acesta s-a putea scutura înainte de termen. În zadar, pentru că copacii de conifere pot fi procuraţi şi mai devreme, iar ei vă vor înfrumuseţa casa până la mijlocul lunii ianuarie fără a-şi pierde aspectul iniţial. Pentru asta este nevoie să facem câteva lucruri simple.

„Dacă vom pune bradul imediat după procurare într-un vas cu nisip şi îl vom uda periodic cu apă îndulcită cu zahăr, atunci el va rămâne proaspăt un timp îndelungat", a explicat Garaba.

Totodată, ecologul atenţionează că pomul de Crăciun trebuie instalat cât mai departe de sursele de căldură.

„Cu cât va fi mai răcoare în încăpere, cu atât mai mult timp va rezista acest simbol verde al sărbătorilor de iarnă în casa dumneavoastră.

Instalaţiile de încălzire, mai ales cele electrice, usucă plantele", a menţionat specialistul.

Varianta ideală

Ecologul a mai menţionat că avem însă posibilitatea să cumpărăm un pom viu, care să ne însoţească sărbătorile de iarnă pe parcursul mai multor ani.

„Este mai bine să procurăm un brad cu tort cu rădăcină. Este varianta ideală. Coniferele cresc destul de încet. Dacă există posibilitatea ca bradul să fie plantat vara afară, în funcţie de înălţimea acestuia, el ar putea să ne servească pe parcursul a 3-5 ani", asigură Garaba.

Елочный базар - Sputnik Moldova
Sărbătorile de iarnă bat la ușă: Cât ne va costa anul acesta Pomul de Crăciun

Acest lucru este practicat în toată lumea, afirmă specialistul. „Dar în acest caz bradul costă ceva mai scump, pentru că îl veţi folosi pe parcursul mai multor ani. Atunci când va fi prea mare, arborele poate fi lăsat să crească în grădină, pentru a ne bucura acolo privirea", a spus Vladimir Garaba în încheiere.

Agenţia „Moldsilva" a pus în vânzare 58 de mii de molizi şi 1600 de pini. Prețul pentru un metru de brad este vândut cu 36 de lei și de la 25 de lei pentru un metru de pin. Prețurile sunt aceleași ca și în anul trecut, însă trebuie menționat că în acest caz este vorba de pomi cu înălțimea de la unu până la șase metri.

Fluxul de știri
0