Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leii moldovenești din hârtie vor rămâne în istorie

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Leii moldovenești din hârtie vor rămâne în istorie, în câțiva ani materialul din care sunt confecționate bancnotele leilor moldovenești va fi modificat

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să înlocuiască bancnotele din hârtie a leilor moldovenești cu bancnote din polimer. 

lei, леи - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bancnota cu valoarea de 1 leu va fi înlocuită cu moneda de 1 leu

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat că instituția are un proiect de viitor în acest sens. Potrivit șefului Băncii Centrale, această măsură are ca scop creșterea valabilității leilor moldovenești care sunt în circulație.

Potrivit guvernatorului, bancnota de 1 leu are un grad de uzură de doi ani, iar cele cu valoarea de 10 lei – de doar un an. 

Sergiu Cioclea susține că acest proiect va fi implementat pe parcursul a doi ani. 

”Multe țări trec la polimer și nu exclud că vom avea în cadrul acestui proiect un  nou design și dacă voi fi aici, la BNM, îmi voi pune semnătura pe aceste bancnote. Dar acest proiect este pe termen lung”, a mai adăugat guvernatorul BNM.

Banca Națională a început procedura de schimbare a bancnotelor cu valoarea de 1 leu în monede cu aceiași valoare. În premieră, BNM își mai propune să producă și monede cu valoarea de 2 lei.

Fluxul de știri
0