Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultimatumul care a fost pus bogătașilor din Moldova

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaExpoziție, lux
Expoziție, lux - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 2,3 mii de persoane din Moldova, aflate pe lista persoanelor cu avere de lux, sunt chemate să se conformeze legislației Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat amintește că data de 25 decembrie este termenul limită de achitare a impozitului pe avere. 

”Neachitarea în termen duce la penalizări pentru fiecare zi de întârziere”, avertizează fiscul într-un comunicat de presă. 

Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care, conform datelor reflectate în  registrul bunurilor imobile la situația din 1 noiembrie 2017, au fost înregistrate în calitate de proprietari ai obiectelor impunerii – bunurilor imobiliare cu destinație locativă, inclusiv căsuțele de vacanță (cu excepția terenurilor), precum și cotele-părți, a căror totalitate este estimată la valoarea 1,5 milioane lei și mai mult, iar suprafața totală constituie 120 metri pătrați și mai mult, sunt calificate drept subiecți  ai impunerii cu impozitul pe avere.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere

Baza impozabilă a obiectelor impunerii constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, față de care se aplică impozitul pe avere, la cota de 0,8%.

Termenul de achitare a impozitului pe avere este data de 25 decembrie a anului de gestiune.

În total, în Republica Moldova sunt înregistrați 2287 de subiecți ai impunerii cu impozitul de avere, care corespund criteriilor stabilite la situația din 1 noiembrie 2017. Dintre aceștia, 2075 sunt din municipiul Chișinău.

Suma impozitului pe avere, care a fost estimată spre a fi încasată în bugetul de stat constituie cifra de 43,5 miliarde de lei. 

În cazul neachitării obligațiilor fiscale aferente impozitului pe avere în termenul prevăzut de legislație, subiecților le vor fi aplicate majorări de întârziere (penalitate, pentru fiecare zi de întârziere), pentru perioada care începe după scadența impozitului și care se încheie în ziua plății efective.

Fluxul de știri
0