Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2018, în Moldova va fi impus un impozit suplimentar pe avere

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva a informat deputații moldoveni că, în 2018, aria impozitului pe lux va fi extinsă.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva a prezentat săptămâna aceasta în comisiile parlamentare de profil proiectul de lege cu privire la politica bugetar fiscală și vamală pentru anul viitor. 

Viceministrul a informat deputații că, în 2018, aria impozitului pe lux va fi extinsă. Astfel, pe lângă imobile, impozitul pe lux va fi plătit și pentru unele autoturisme. 

”A fost lărgită baza de impunere la impozitul pe lux. Pe lângă imobile care anul trecut anul trecut au reprezentat subiect al impunerii impozitului pe avere, anul acesta au intrat și autoturismele care au fost importate în ultimii doi ani”, a declarat viceministrul. 

Este vorba despre autoturismele care depășesc valoarea de 1,5 milioane de lei. Cota impunerii va fi de 0,8 la sută din prețul mașinii. 

” Scopul principal este nu să acumulăm resurse, dar să stimulăm pe cei care investesc în imobile și mobile să investească în economia reală, creând locuri de muncă”, a declarat viceministrul.

Veronica Vragaleva nu a exclus anterior că, treptat, impozitului pe lux vor putea fi impuse și autoturismele mai ieftine decât 1,5 milioane de lei. 

”Este un moment de excepție la care lucrăm pentru ca să aducem impozitul pe avere să cuprindă întreaga avere a persoanei și într-un anumit moment, când vom fi capabili să administrăm și cealaltă parte de avere, autoturismele mai ieftine de 1,5 milioane de lei, să le luăm în calculul general”, a declarat Vragaleva.

Сельская жизнь в деревне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Locuitorii din satele Moldovei ar putea plăti noul impozit pe lux

Valoarea automobilului va fi stabilită luând în calcul prețul vamal, după care acesta va fi contrapus cu valoarea de comercializare a mașinilor similare pe piața locală. Mecanismul va fi stabilit prin hotărâre de Guvern.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, plătesc anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Persoanele fizice care deţin imobile scumpe achită o taxă suplimentară, taxă pe avere, în valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata este achitată anual, conform situaţiei din 1 noiembrie. 

”În 2018, a fost exclus pragul de 120 de metri pătrați care era cumulativ pentru 1,5 milioane pentru bunurile imobile, deoarece prezența lui a permis unele eschivări de la a plăti taxa pe lux”, a declarat viceministrul Finanțelor. 

Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu are date câte persoane vor fi supuse anul viitor taxelor pe avere. Instituția preconizează în 2018 să adune în bugetul de stat din impozitul pe lux suma de 50 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0