Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a decis: Pașapoartele moldovenești vor fi schimbate

© Sputnik / Miroslav RotariBuletin de identitate
Buletin de identitate - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cabinetul de Miniştri susţine proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Guvernul de la Chișinău a dat aviz pozitiv, miercuri, proiectului de lege semnat de un grup de deputați care se referă la schimbarea actelor de identitate moldovenești. 

Аэропорт - Sputnik Moldova
Societate
Cât vor costa noile pașapoarte moldovenești

Potrivit inițiativei legislative, semnată de șapte deputați democrați, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.

În opinia autorilor, informația despre grupa sanguină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelației fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sanguină propriu-zisă.

”Grupa sanguină nu este un identificator unic al persoanei fizice, deoarece aceeași grupă sanguină o pot avea mai multe persoane. Se atestă cazuri când datele despre grupa sanguină de pe actul de identitate nu corespund realității pe motiv că au fost introduse greșit ori au fost stabilite eronat de instituția medicală”, susțin autorii proiectului.

Deputații mai afirmă că prin excluderea grupei sanguine din actele de identitate va fi facilitată obținerea acestor acte de către persoanele care la momentul perfectării documentelor nu au stabilită încă grupa sanguină.

O altă schimbare care este propusă în actele de identitate se referă la semnătura titularului. Proiectul prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani – vârsta prevăzută pentru dobândirea capacității de exercițiu limitată. În cazul titularului cu vârsta sub 14 ani și a celui care nu poate aplica semnătura sa se va aplica un simbol special stabilit de Guvern.

Din actele de identitate va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”. Potrivit autorilor proiectului, termenul de ”naționalitate” este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz.

Deputații mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani, deoarece acestea sunt mai puțin expuse modificărilor fiziologice de maturizare.

Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Deputatul Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că noile modele ale actelor de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova, cel mai probabil, vor începe să fie perfectate din 2018, doar după ce Guvernul va elabora Regulamentul privind noile modele ale actelor de identitate.

Parlamentarul a precizat că vechile modele ale actelor de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova vor rămâne în vigoare până la data expirării acestora.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în două lecturi de Parlament.

Fluxul de știri
0