CHIŞINĂU, 2 noi – Sputnik. Noul penitenciar despre care au anunţat autorităţile Republicii Moldova riscă să nu mai fie construit.
Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urmează să fie implementat până în anul 2018.
Banii împrumutaţi pentru construcţia penitenciarului vor fi întorşi de cetăţeni
Împrumutul de 39 de milioane de euro pentru construcţia unui nou complex penitenciar urmează să fie întors din banii cetăţenilor. Închisoarea va fi construită la 9 kilometri de Chişinău, în apropiere de Bubuieci. Puşcăria va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane şi va substitui Penitenciarul numărul 13 din capitală.
În cazul în care nu se va încadra în termenele prevăzute în Acord, ţara noastră riscă să rateze acest împrumut destinat construcţiei închisorii.
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că din 14 noiembrie vor începe lucrările de proiectare pentru noul penitenciar al capitalei. Proiectul de construcție va fi elaborat de compania olandeză de proiectare „Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu „Halmos Adviseurs bv” și „IGC Construct SRL”.
„Contractul a fost semnat și prevede 12 luni de activitate pentru definitivarea conceptului noului penitenciar. Clauzele acestuia au fost discutate de reprezentanții Unității de implementare a Proiectului de construcție (UIP) și ai companiilor de proiectare”, anunţă instituţia.
Sputnik a încercat să afle pe parcursul zilei de astăzi de la membrii UIP când va începe construcţia propriu-zisă a penitenciarului şi dacă se va reuşi respectarea termenelor prevăzute în contract. Solicitarea noastră a fost lăsată însă fără răspuns.
Noua închisoare — doar în proiect
În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Rodion Guştiuc, a declarat pentru Sputnik că la această etapă nu se cunoaşte când vor începe lucrările de contrucţie a penitenciarului.
„Proiectul are mai multe etape. Acum suntem la nivelul proiectării penitenciarului după care urmează să fie anunţat un nou concurs de selectare a companiei care va efectua nemijlocit lucrările de construcţie a închisorii”, a declarat Guştiuc.
Autorităţile au irosit doi ani, din anul 2013 şi până în 2015. Guvernul de atunci nu a făcut nimic pentru a începe construcţia acestui penitenciar, decât să creeze Unitatea de Implementare a Proiectului de construcţie a penitenciarului din Chişinău.
Specialistul în securitatea penitenciară din cadrul UIP, Ion Lupu, a declarat anterior pentru Sputnik că tergiversarea începerii construcţiei puşcăriei se explică prin lipsa unei companii de asistenţă tehnică în Moldova.
Moldova ar putea rata împrumutul
Surse din cadrul Ministerului Justiţiei au declarat pentru Sputnik că anume lipsa personalului calificat în Moldova care să aibă experienţă în proiectarea şi construcţia penitenciarelor este motivul tergiversării edificării penitenciarului modern.
„Astfel de lucrări nu a făcut nimeni în Moldova. Trebuie să găsim specialişti de peste hotare”, a declarat sursa.
Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.
Muzeu, dacă autorităţile nu vor decide altceva
„Rămâne la discreţia conducerii statului. Sperăm să rămână un muzeu pentru că este o clădire cu o arhitectură interesantă şi cu foarte multe locuri care îşi au semnificaţie chiar şi în istoria Chişinăului nu doar a sistemului penitenciar. Vom lua exemple de la alte ţări, unde penitenciarele au fost transformate în muzee", a declarat în exclusivitate pentru Sputnik directorul adjunct al Penitenciarului nr.13 Mihai Rotaru.
Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.