Pe de o parte, de pe piața media din Moldova este eliminată presa, în special cea rusească, care promovează opinii de alternativă, ce nu coincid însă cu indicațiile aprobate la Washington.
Recent, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins așa-numita „legea anti-propagandă", declarând că aceasta este antidemocratică și presupune limitarea libertății de exprimare. Fără îndoială însă, guvernarea pro-occidentală va face totul pentru ca legea respectivă să fie adoptată.
Pe de altă parte, odată cu eliminarea „propagandei rusești", ”partenerii” occidentali ai țării noastre își edifică propriile structuri de control asupra spațiului mediatic al Moldovei. Iar când vine vorba de promovarea propriei propagande, SUA nu se zgârcesc și pun în joc sume importante de bani. Astfel, chiar zilele acestea, Departamentul de Stat al SUA a anunțat o licitație privind organizarea și desfășurarea unui program specializat în Moldova, având ca obiectiv „susținerea presei independente".
Programul își propune să sprijine politica editorială independentă a mass-media moldovenești, pluralismul de opinii etc. După cum rezultă din documentația de licitație, vor fi susținute așa-numitele mijloace de informare independente, capabile să acopere problemele politice și economice ale societății moldovenești în diferite aspecte.
Trebuie remarcat faptul că documentul țintește în viitor, ceea ce este caracteristic de altfel specialiștilor americani în tehnologii politice. Astfel, un accent aparte în cadrul programului de granturi al Departamentului de Stat este pus pe formarea jurnaliștilor la nivel local și regional, cu accent pe formarea viitoarei generații de jurnaliști moldoveni. Interesant este că la moment nu este specificat volumul finanțării. Însă cu siguranță vor fi alocați atâția bani de cât va fi nevoie.
Cum va funcționa mașina propagandistică americană? De unde vor apărea acele idei pe care vor trebui să le promoveze în Moldova jurnaliștii orientați „corect"? Evident, pentru aceasta va fi nevoie de experți (independenți), care vor formula aceste idei „corecte".
La începutul lunii decembrie, Departamentul de Stat a anunțat lansarea unui program de granturi pentru organizațiile non-profit din Moldova. Scopurile sunt anunțate simplu și fără echivoc. De exemplu, finanțarea proiectelor care vizează „restabilirea încrederii în cursul european a Moldovei". Un alt capitol este finanțarea experților și organizațiilor neguvernamentale ce vor susține diminuarea riscurilor de dezbinare a țării, venite din teritoriile necontrolate de stat. Ne dăm bine seama, este avută în vedere Transnistria. Iar drept „risc" principal vor fi calificate fără îndoială trupele rusești de menținere a păcii.
Dacă e să anticipăm evenimentele, am putea prognoza că, în decurs de un an — doi, Statele Unite vor duce la bun sfârșit edificarea structurilor lor informaționale în țara noastră. În trei sau patru ani, mașina propagandistică occidentală va fi destul de puternică, iar funcțiile cheie în instituțiile media vor fi ocupate de cei care au fost crescuți cu bani americani.
Iar atunci, cu siguranță, nu va mai rămâne nici urmă din pluralismul de opinii și libertatea de exprimare, iar opinia publică va fi manipulată în Moldova după bunul plac al celor care sunt astăzi atât de darnici cu țara noastră.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.