CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. Armata rusă modernă nu se bazează pe numărul mare de soldați, ci pe tactici și tehnologie, care sunt mult mai aproape de modul occidental de război, practicat de germani și americani, potrivit unui studiu al centrului analitic Rand, publicat de către National Interest.
Potrivit experților, nu există niciun motiv să se creadă că Rusia caută un conflict la scară largă. Ei pornesc de la faptul că obiectivul principal al armatei ruse este apărarea țării sale, orașelor mari și a centrelor industriale.
Studiile indică că reformele recente au permis trecerea la un nivel de pregătire a efectivelor mult mai ridicat, reducând în același timp numărul acestora. Drept urmare, Rusia își poate muta unitățile pe calea ferată și le poate deplasa rapid acolo unde este nevoie.
"Rusia speră să-și apere teritoriul și să evite un angajament decisiv cu un concurent egal sau aproape egal", scriu analiștii Rand.
Pe de altă parte, Rusia va folosi întreaga sa gamă de rachete cu rază lungă de acțiune la sol, pe mare și în aer. Principalele lor ținte vor fi transportatorii de aeronave, bazele militare și avioanele inamice.
"Pe teren, tactica rusă este probabil să se concentreze pe focul masiv indirect (în special focul cu rază lungă de acțiune), utilizarea vehiculelor extrem de mobile, cu capacități semnificative de foc", spun experții.
Analiștii consideră că metodele tradiționale de război vor merge mână în mână cu abordări neconvenționale, inclusiv cu ajutorul simpatizanților civili, și cu utilizarea forțelor de operațiuni speciale care s-au dovedit a avea succes în Siria.
Se mai subliniază, de asemenea, că unele unități ruse folosesc arme învechite și există un procent ridicat de recruți care își desfășoară serviciul timp de 12 luni, ceea ce ridică problema potențialului real al armatei ruse.
"Asigurarea finală pentru Rusia este arsenalul său de arme nucleare tactice și strategice. Rusia ar putea amenința să-și folosească armele ca răspuns la un atac convențional care ar submina controlul regimului sau ar amenința forța sa de descurajare nucleară", spun experții Rand.