Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai o rudă la Vamă? Poți rămâne fără locul de muncă. Vezi ce pregătesc deputații

© Sputnik / Miroslav RotariПроверка багажа
Проверка багажа - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni urmează să voteze o nouă lege cu privire la Serviciul Vamal

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Rudele vameșilor moldoveni ar putea rămâne fără locul de muncă în urma unor modificări la Legea cu privire la Serviciul Vamal. Proiectul urmează să fie votat de deputați în lectură finală la una dintre ultimele ședințe ale sesiunii de toamnă-iarnă, care se încheie în data de 22 decembrie.

Cătușe - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vameşi şi agenţi economici, trimişi în judecată pentru corupţie

Conform documentului, nu va putea fi angajat și va fi disponibilizat acel angajat al Serviciului Vamal care a fost anterior destituit din sistemul vamale pentru fapte ilicite, cu antecedente penale, declarat incapabil sau cu capacitate de exercițiu limitată printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Totodată, nu va putea activa în Serviciul Vamal acel care este soț/soție, rudă sau afin de gradul I sau II cu o persoană fizică afiliată unei persoane juridice care deține licență pentru activitatea de broker vamal.

În Serviciul Vamal nu vor avea loc acei angajați care sunt soț/soție, rudă sau afin de gradul I sau II cu o persoană fizică angajată, cu un fondator/asociat sau cu o persoană cu funcție de conducere a persoanei juridice ce deține licență pentru activitatea de broker vamal.

Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Societate
(FOTO) Descoperirea care i-a lăsat mască pe vameșii moldoveni

Din Serviciul Vamal vor fi disponibilizați acei vameși care la angajare au tăinuit informații ce împiedică aflarea lor în această structură. 

Conform noii legi, colaboratorul vamal nu va fi în drept să exercite o altă funcție remunerată, cu excepția activității didactice, științifice sau de creație. De asemenea, vameșul nu va putea exercita personal sau prin intermediul unei terțe persoane activitate de întreprinzător sau să conducă o organizație comercială.

Vameșilor le va fi interzis prin lege să solicite sau să accepte cadouri, servicii, favoruri sau orice alt avantaj, legate de exercitarea obligațiilor de serviciu. Angajații de la Vamă nu vor putea pleca în deplasări de serviciu din contul unor persoane fizice și juridice. Vameșilor le va fi interzis să facă uz de serviciu în interesul unor partide, asociații obștești, inclusiv religioase.

Legea mai stipulează că în Serviciul Vamal este inadmisibilă crearea de structuri ale partidelor, asociații obștești sau religioase.

Fluxul de știri
0