Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât vor costa noile pașapoarte moldovenești

© Sputnik / Евгений ПанасенкоАэропорт
Аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Cum se va schimba tariful pentru perfectarea actelor de identitate moldovenești odată cu intrarea în vigoare a noilor modele de pașapoarte și buletine de identitate

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a început discuțiile asupra proiectului de lege ce vizează schimbarea actelor de identitate moldovenești: buletinul de identitate, pașaportul biometric, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu. 

Sputnik-Moldova a fost prima agenție de știri din țară care a scris despre acest subiect. Potrivit inițiativei legislative, semnată de șapte deputați democrați, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.

Pașaport român - Sputnik Moldova
Societate
Câte mii de euro sunt gata să dea moldovenii pentru pașaportul românesc

O altă schimbare care este propusă în actele de identitate se referă la semnătura titularului. Din buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”. Potrivit autorilor proiectului, termenul de ”naționalitate” este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz. 

Deputații mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. 

Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Noile acte de identitate moldovenești nu vor fi perfectate în acest an. Documentele de tip nou vor fi eliberate doar după ce Guvernul va elabora un Regulament în acest sens.

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Care este țara cu cel mai "puternic" pașaport din lume

Unul din autorii proiectului, Sergiu Sârbu, a declarat pentru Sputnik că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla din anul 2018. 

Totodată, actele de identitate actuale vor rămâne valabile până la expirarea termenului acestora. 

Ce au decis deputații cu referire la pașapoartele moldovenești>>>

Noile modele ale actelor de identitate moldovenești nu va influența costul acestora. Prețul buletinului de identitate și a pașapoartelor noi va rămâne același ca și până acum. 

Tariful pentru perfectarea buletinului de identitate în termen de 30 de zile va rămâne 130 de lei, în 15 zile – 200 de lei, în 5 zile – 390 de lei, în 24 de ore – 520 de lei, în 6 ore – 650 de lei, iar în 3 ore – 780 de lei. 

Perfectarea pașaportului în termen de 30 de zile va costa 850 de lei, în 15 zile – 1060 de lei, în 10 zile – 1280 de lei, în 5 zile – 1490 de lei, în 24 de ore – 1700 de lei, în 6 ore – 2130 de lei, în trei ore – 2550 de lei și într-o oră – 2980 de lei. 

Fluxul de știri
0