Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte mii de euro sunt gata să dea moldovenii pentru pașaportul românesc

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
A extorcat 10 000 de euro pentru influențarea acordării cetățeniei române. Acum riscă până la șase ani de închisoare.

CHIȘINĂU, 18 iul — Sputnik. Un bărbat din Ștefan Vodă riscă până la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, anunță serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție. Acesta ar fi extorcat 10 000 de euro, susținând că poate influența acordarea cetățeniei române în regim de urgență. Infracțiunea a fost curmată, însă, de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii Anticorupție, care l-au reținut în flagrant delict pe suspect.

Premierul britanic Theresa May - Sputnik Moldova
Ce drepturi vor avea moldovenii cu pașaport românesc după Brexit

Potrivit denunțătorului, bărbatul, împreună cu un intermediar, ar fi pretins că au influență asupra unor persoane publice din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, în vederea înregistrării urgente a dosarului de redobândire. Pentru suma de 10 000 de euro, suspectul ar fi promis să acumuleze setul de acte necesare pentru dosar, chiar dacă solicitantul de cetățenie nu întrunea toate condițiile. Totodată, acesta asigura obținerea ulterioară în termeni restrânși a pașaportului românesc.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, reținerea în flagrant delict a avut loc într-un centru comercial din Capitală. În rezultatul percheziției corporale, prima tranșă de 1000 de euro transmiși sub controlul CNA au fost predați benevol de către suspect. Banii erau ascunși în copiile xeroxate ale unor certificate de naștere din buzunarul pantalonilor bărbatului. Acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit și reținut pe un termen de 72 de ore.

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Care este țara cu cel mai "puternic" pașaport din lume

Actualmente se întreprind acțiuni în vederea documentării activității infracționale a suspectului. O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 326 al. (2) lit. b) și c) Cod Penal al Republicii Moldova. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 4000 de unități convenționale — echivalentul sumei de 200 000 de lei.

Fluxul de știri
0