Cinci regiuni care ar putea provoca ce de-al treilea război mondial în 2018

© Photo : pixabayWorld war
World war - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Profesorul american, Robert Farley, a enumerate cinci regiuni care ar putea deveni focarul celui de-al treilea război mondial în anul 2018

CHIȘINĂU, 17 dec — Sputnik. Profesorul american, specialist în problem de apărare și securitate națională, Robert Farley, a enumerat într-un articol publicat în The National Interest cinci regiuni în care în anul 2018 s-ar putea declanșa cel de-al treilea război mondial.

"Lumea a reușit să supraviețuiască 2017 fără a reveni la un conflict distrugător cu participarea marilor puteri. În unele părți ale lumii (în special în Siria), tensiunile s-au diminuat considerabil. În altele, dimpotrivă, situația a devenit mai complicată", scrie acesta.

Coreea de Nord

President of the Arab Republic of Egypt Abdel Fattah el-Sisi (right) and President of the Russian Federation Vladimir Putin at the meeting in Cairo - Sputnik Moldova
Rusia
Ce a făcut Vladimir Putin, luni, în Siria, Egipt și Turcia. Temele abordate

Prima țară în lista lui Farley a devenit Coreea de Nord, situația în jurul căreia o consideră cea mai serioasă criză internațională. "Succesele Coreei de Nord în construcția rachetelor balistice, în combinație cu lipsa de experiență diplomatică a administrației lui Trump au creat o situație neobișnuit de periculoasă", menționează profesorul.

Potrivit lui, calculele greșite, atât a Phenianului, cât și a Washingtonului, ar putea cu ușurință să degenereze într-un război, în care ar putea fi atrase Japonia și China.

Taiwan

A doua regiune, în care există mari șanse pentru unui conflict major este Taiwan. Recent, diplomatul chinez, Li Kexin, a declarat că Beijingul "va uni Taiwanul" cu ajutorul forțelor armate în ziua în care navele americane vor acosta pe insulă.

În același timp, SUA și-au intensificat activitatea militară în regiune, împotriva căreia se pronunță China. În afară de aceasta, Washingtonul și-a sporit livrările de arme în Taiwan.

"Relațiile, care necesită previzibilitate și o diplomație atentă din partea unor actori atât de importanți precum China și SUA, par să fie aruncate în zona incertitudinii, ceea ce poate duce la provocarea unui conflict de proporții", consideră Farley.

Ucraina

Школьники среди учебников - Sputnik Moldova
Prigoană asupra românilor din Ucraina. Cărţile româneşti, ridicate de autorităţi

Următoare în listă este Ucraina, unde, potrivit autorului, situația continua să fie una tensionată: armistițiul în Estul Ucrainei este încălcat periodic, iar protestele din Kiev și "istoria sălbatică" în jurului lui Mihai Saakașvili pune sub semnul întrebării funcționarea stabilă a actualului guvern ucrainean.

Din punct de vedere a lui Farley, căderea guvernului ucrainean ar putea avea câteva consecințe, printre care aprofundarea crizei, iar la putere ar putea veni reprezentanții extremei drepte, din cauza cărora conflictul din Estul țării ar putea să ia noi turații.

Profesorul examinează și scenariul prin care Moscova și-ar consolida prezența în Ucraina, în cazul eșecului actualei guvernări, ceea ce ar putea să provoace un conflict military între Rusia și Occident.

Turcia

A patra regiune, care ar putea deveni un focar al celui de-al treilea război mondial, potrivit lui Farley, este flancul de sud al NATO, în special Turcia. Potrivit lui, îndepărtarea acestei țări de NATO și UE și apropierea ei de Moscova, ar putea fi urmată de o schimbare a raporturilor de forță în regiune.

Nici Turcia, nici Rusia, nici SUA nu consideră că războiul reprezintă o soluție rațională pentru actuala situație diplomatică, subliniază autorul. Cu toate acestea, schimbarea raporturilor de forță ar putea influența evoluția evenimentelor din Siria, Irak, Iran, Balcani și Caucaz.

Golful Persic

Ultima regiune din lista lui Farley este Golful Persic. Autorul propune să atragem atenția la confruntarea între Arabia Saudită și Iran.

Profesorul menționează că în această regiune existau și anterior conflicte, însă acestea nu au degenerat în războaie mondiale. "Cu toate acestea Er-Riad a dat de înțeles că este gata să formeze o coaliție diplomatică și militară împotriva Iranului, în care ar putea fi inclus și Israelul. În contextul în care Rusia din nou își apără pozițiile în regiune, este teribil de ușor să ne imaginăm cum situația ar putea degenera într-un conflict dintre mari puteri", afirmă autorul.

Fluxul de știri
0