CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Ultima întâlnire de luni la nivel înalt Putin a avut-o la Ankara cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care a purtat discuții bilaterale, schimb de opinii cu privire la situația din Siria și criza provocată de președintele SUA, Donald Trump, prin declarația de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Vizita în Turcia, a șaptea întâlnire între cei doi lideri în acest an
La conferința de presă comună de luni seara ținută cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova și Ankara cred că decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului evreiesc „destabilizează situația deja complicată din regiune”.
La rândul său, președintele turc a spus că mișcarea lui Trump i-a „dezamăgit pe musulmani, creștini și chiar pe evreii”.
"În decursul ultimelor patru zile, patru palestinieni au fost uciși în ciocniri, în timp ce numărul celor răniți a crescut până la 2.000. Israelul consideră că aceasta este o șansă de a exercita o presiune mai mare asupra Palestinei", a spus Erdogan.
Președintele turc a criticat de mai multe ori decizia lui Trump asupra Ierusalimului, spunând că SUA devine "partener în vărsare de sânge", recunoscând orașul sfânt drept capitala statului evreiesc.
Cei doi lideri ai statelor-garante ale încetării focului în Siria au discutat despre procesul de pace în Republica Arabă.
Comentând lupta împotriva terorismului din Siria, Putin a declarat că aproape toate teritoriile au fost eliberate, adăugând că "în cazul reluării unor focare teroriste de rezistență, vom lua contramăsuri eficiente".
Referindu-se la reglementarea politică, președintele rus a spus că Constituția siriană va fi discutată în timpul Congresului Național pentru Dialog din Sochi, programat pentru începutul anului viitor.
Potrivit lui Putin, întrucât independența și suveranitatea siriană au fost păstrate datorită asistenței rusești în lupta împotriva terorismului, au fost create condițiile de reglementare politică din țară sub auspiciile ONU, iar refugiații, care trebuiau să-și părăsească casele, se pot întoarce.
Vizita în Egipt
Putin a abordat legăturile bilaterale dintre Rusia și Egipt în timpul discuțiilor cu omologul său egiptean Sisi, precum și situația din Orientul Mijlociu, inclusiv soluționarea israeliano-palestiniană în urma deciziei controversate a președintelui american Donald Trump, de săptămâna trecută.
Rusia și Egiptul "susțin o reluare rapidă a dialogului palestinian-israelian direct cu privire la toate problemele controversate, inclusiv statutul Ierusalimului. Sunt necesare acorduri pe termen lung și echitabile care să respecte interesele ambelor părți", a declarat președintele Vladimir Putin în urma discuțiile cu omologul său egiptean Abdel Fattah Sisi, adăugând că astfel de acorduri trebuie să fie în conformitate cu deciziile comunității internaționale adoptate anterior.
"Considerăm că orice măsuri care anticipează rezultatul dialogului dintre palestinieni și israelieni sunt contraproductive. Credem că astfel de măsuri sunt destabilizatoare, nu ajută la rezolvarea situației, ci, dimpotrivă, provoacă conflicte", a declarat președintele rus.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, situația din Siria, președintele Vladimir Putin spunând că Rusia și Egiptul au convenit să consolideze coordonarea eforturilor de promovare a procesului de pace în țară.
"Suntem recunoscători partenerilor noștri egipteni pentru sprijinirea inițiativei rusești de a convoca Congresul Național pentru Dialogul Sirian. Vrem să implicăm în lucrările acestuia diferite grupuri din opoziție, inclusiv reprezentanți ai așa-numitelor platforme Moscova și Cairo", a adăugat Putin.
La rândul său, Sisi a spus că a discutat cu Putin despre crizele politice din Libia și Siria, menționând că poziția Egiptului a coincis cu cea a Rusiei în ceea ce privește necesitatea extinderii zonelor de dezescaladare în Republica Arabă pentru a crea condițiile necesare pentru continuarea discuțiilor de pace între toate grupurile religioase și etnice.
Potrivit președintelui egiptean, Moscova și Cairo au convenit să facă schimb de informații de recunoaștere în lupta împotriva terorismului.
În același timp, Putin a spus: "Am fost de acord să extindem legăturile în domeniile militar și de apărare. În primul rând, pentru a consolida potențialul antiterorist al forțelor armate egiptene".
Putin și Sisi s-au întâlnit la scurt timp după ce președintele rus a anunțat retragerea trupelor din Siria.
Vizita surpriză în Siria. Retragerea trupelor
Președintele rus, Vladimir Putin, a întreprins luni dimineață o vizită surpriză în Siria, la baza aeriană din Khmeimim, unde a ordonat demararea procesului de retragere a trupelor ruse.
Șeful statului rus a dat dispoziții ministrului Apărării și șefului Statului Major de retragere din Siria a celei mai mari părți a contingentului militar rus.
Potrivit lui, timp de doi ani, forțele armate al Rusiei „au zdrobit cea mai puternică grupare a teroriștilor internaționali".
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său sirian, Bashar Al-Assad, și cu ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, la baza aeriană care găzduiește Forțele Ruse din Siria în lupta împotriva teroriștilor, relatează RT.
"Îi ordon ministrului apărării și șefului personalului general să înceapă retragerea trupelor ruse din locul desfășurării lor permanente", a declarat Putin, vorbind în fața personalului militar rus de la Khmeimim.
Putin a adăugat că "militarii ruși și-au îndeplinit strălucitor misiunea, au dat dovadă de curaj, eroism, profesionalism, revenind acasă cu o izbândă.
„Patria vă așteaptă, prieteni. Drum bun să aveți. Vă mulțumesc pentru serviciul îndeplinit", a spus liderul rus militarilor ruși.
"Nu vom uita niciodată sacrificiile și pierderile pe care le-ați suportat în lupta cu teroarea aici, în Siria și la noi, în Rusia", a subliniat el.
„Acest lucru nu ne va determina să lăsăm mâinile în jos și să ne retragem. Nu e caracteristic pentru poporul nostru. Dimpotrivă, această amintire ne va oferi noi forțe pentru eradicarea acelui rău absolut, care este terorismul internațional, indiferent sub ce mască s-ar ascunde", a continuat Putin.
Președintele a adăugat că „în cazul în care teroriștii vor ridica din nou capetele, le vom aplica niște lovituri pe care nu le-au mai văzut".
Potrivit lui, "forțele armate, industria de apărare au demonstrat forța armatei și flotei navale, precum și o capacitate de luptă sporită a unităților militare".
Reamintim că în anul 2015, Rusia a răspuns solicitărilor Damascului de demarare a unei operațiuni antiteroriste în Siria. În martie a anului trecut, o parte considerabilă a forțelor armate rusești a fost retrasă în legătură cu îndeplinirea cu succes a misiunilor stabilite. Cu toate acestea, în Siria a continuat să funcționeze baza aeriană Khmeimim și punctul logistic al flotei navale ruse din Tartus, precum și Centrul de conciliere a părților.