Trump a comunicat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului

© Sputnik / Юрий Кавер / Accesați arhiva multimediaИзраиль, Иерусалим
Израиль, Иерусалим - Sputnik Moldova
Abonare
Trump a discutat cu liderii țărilor Orientului Mijlociu și s-a asigurat de susținerea liderilor străini în realizarea procesului de reglementare pașnică a conflictului palestiniano-israelian

CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik. Miercuri președintele Donald Trump a comunicat că SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează RIA Novosti, cu referire la declarația unui înalt demnitar de la Casa Albă.

„Pe data de 6 decembrie președintele va declara că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului", a comunicat reprezentantul administrației Casei Albe în cadrul unui briefing special.

Potrivit oficialului, „aceasta este o recunoaștere atât a unei realități istorice, cât și a unei realități contemporane" și totodată nu se referă la vreun aspect al procesului de negocieri cu privire la reglementarea pașnică și nu abordează problema frontierelor.

Israeli soldiers fire tear gas canisters at Palestinians during clashes following a protest against closure of a road south of the West Bank city of Hebron September 22, 2017 - Sputnik Moldova
Atac armat lângă Ierusalim: Trei israelieni uciși, unul rănit - VIDEO

Reprezentantul administrației americane a comunicat că Trump a examinat decizia sa cu liderii țărilor Orientului Mijlociu și s-a asigurat de susținerea liderilor străini în realizarea procesului de reglementare pașnică a conflictului palestiniano-israelian.

Partea palestiniană, precum și un șir de țări din Orientul Mijlociu au declarat deja că recunoașterea Ierusalimului va duce la acutizarea conflictului arabo-izraelian și la destabilizarea situației în regiune. Președintele Turciei a amenințat că va întrerupe relațiile diplomatice cu Israelul.

La rândul său, Israelul a declarat orașul Ierusalim drept „unica și indivizibila" sa capitală, inclusiv raioanele de est și centrul istoric al orașului care au fost redobândite de la Iordania acum jumătate de secol și ulterior anexate. Opinia internațională nu recunoaște anexarea și consideră statutul orașului drept o problemă principală a conflictului din Orientul Mijlociu ce trebuie să fie soluționată în baza negocierilor cu palestinienii care pretind la partea estică a Ierusalimului. În acest context, toate ambasadele străine sunt amplasate la Tel-Aviv.

Congresul SUA a adoptat încă în 1995 legea cu privire la transferarea ambasadei din Tel-Aviv la Ierusalim. Însă, din cauza statutului incert al orașului și a caracterului vulnerabil al acestei probleme în ceea ce privește relațiile cu lumea arabă-musulmană, toți președinții americani, inclusiv Trump, semnează la fiecare jumătate de an un document prin care se amână executarea acestei decizii.

Fluxul de știri
0