Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizia lui Trump a revoltat întreaga lume: Reacții ferme la Londra și Berlin

© AFP 2022 / Ahmad GHARABLIGiant US flag screened alongside Israel's national flag by the Jerusalem municipality on the walls of the old city
Giant US flag screened alongside Israel's national flag by the Jerusalem municipality on the walls of the old city - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Angela Merkel se opune lui Trump, iar Theresa May declară deschis - „Nu suntem de acord cu decizia americană"

CHIȘINĂU, 7 dec — Sputnik. Președintele Donald Trump a luat o decizie într-un caz extrem de sensibil — recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Cu acest prilej, SUA ăși vor muta amabasada de la Tel Aviv, în orașul sfânt.

Două mari puteri europene, Germania şi Marea Britanie au declarat deja că nu susţin decizia lui Trump.

"Statutul Ierusalimului trebuie soluţionat în cadrul formulei a două state", a declarat cancelarul german Angela Merkel, motivând astfel opoziția Berlinului la decizia americană.

La rândul său, Theresa May, a obiectat și asupra momentului ales, dar și asupra faptului că nu existî încă un acord între Israel și Autoritatea Palestiniană.

"Statutul Ierusalimului trebuie stabilit în urma unui acord negociat între israelieni şi palestinieni", a spus May, care a precizat că "Ierusalimul trebuie să fie în cele din urmă capitala comună a statelor israelian şi palestinian, Ierusalimul de Est face parte din teritoriile palestiniene ocupate".

Principalul aliat al SUA, Marea Britanie își va păstra ambasada la Tel Aviv. „Nu suntem de acord cu decizia americană de a transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală israeliană", a conclis May, care a mai subliniat că decizia SUA "nu este de niciun ajutor pentru perspectivele păcii în regiune".

Израиль, Иерусалим - Sputnik Moldova
Trump a comunicat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului

Pe de altă parte, opt țări au cerut imediat după decizia lui Trump o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

În urma demersului Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cel mai probabil mâine va avea loc reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Reamintim că țările musulmane se opun categoric deciziei de mutare a capitalei Israelului în Ierusalim, iar țări de pe întregul mapamond consideră că decizia americană distruge orice tentativă de pace în regiune. 

Fluxul de știri
0