Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Garantul Păcii Olimpice: Coreea de Sud îl vrea pe Putin la Pyeongchang

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Trecere la banca de fotografiiVladimir Putin attends paralympic Alpine skiing competitions
Vladimir Putin attends paralympic Alpine skiing competitions - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Absența Rusiei la JO 2018 ar fi o lovitură pentru conceptul Olimpiadei de Pace promovat de președintele sud-coreean, Moon Jae-in

CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. La Seul există certitudinea că va avea mult de suferit aspectul sportiv, deoarece atleţii ruşi sunt lideri reputaţi în multe discipline de iarnă.

Олимпийский парк в Пхенчхане - Sputnik Moldova
Sport
Rusia a fost interzisă la Jocurile Olimpice de iarnă 2018

Pierderea spectatorilor din Federaţia Rusă ar putea fi un alt dezavantaj mare pentru Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, iar considerentele de ordin financiar contează mult în economia unui proiect de asemenea anvergură.

Absența Rusiei ar fi nedorită şi în contextul conceptului Jocurilor Olimpice de Pace, promovat de președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Liderul de la Seul ia în calcul şi acel fapt, că, dacă rușii vor lipsi, Kremlinul va avea mai puține motive să convingă nord-coreenii să vină la Pyeongchang.

În această situaţie, preşedintele sud-coreean a dispus ca ministerul de Externe să organizeze o serie de consultări cu ușile închise cu oficialii ruși, cu explicita promisiune de a oferi asistență maximă sportivilor care decid să participe la Jocuri, notează Sputnik International.

Seul intenționează, de asemenea, să transmită CIO ideea că Jocurile Olimpice de la Pyeongchang sunt importante pentru cauza păcii și speră că organismul internaţional va găsi opțiuni alternative mai vizibile care să fie oferite Rusiei.

XXIX Олимпийские игры. Греко-Римская борьба - Sputnik Moldova
Sport și politică la Jocurile Olimpice

Între timp, s-a întrevăzut şi perspectiva absenţei sportivilor americani. Autotităţile SUA încă nu au luat o decizie privind delegarea echipei naţionale la JO. Cert este că președintele Donald Trump nu va veni la Pyeongchang.

Washingtonul se teme că, la momentul inaugurării Jocurilor, Coreea de Nord va avea deja o capacitate nucleară deplină, determinând SUA să reacționeze în forţă şi punând astfel în pericol securitatea sportivilor săi.

Poate o ultimă şansă diplomatică ar fi vizita președintelui Moon la Beijing, programată pentrua 13 decembrie. Oaspetele va căuta să-l convingă pe omologul chinez, Xi Jinping, să transmită un mesaj de bunăvoinţă liderilor celor două mari puteri, dar şi preşedintelui nord-coreean.

Fluxul de știri
0