Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce surpriză îi așteaptă pe antreprenorii moldoveni

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaЛица с ограниченными возможностями
Лица с ограниченными возможностями - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentații societății civile consideră că legea care îi obligă pe angajatori să i-a la muncă persoane cu dizabilități nu este funcțională

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Angajatorii care vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități vor primi subvenții de la stat.

Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat Guvernului până la sfârșitul anului, a declarat pentru Sputnik secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnâi.

Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Guvernul intervine cu modificări în procesul de stabilire a dizabilității

Interlocutoarea a explicat că la moment statul nu-i motivează pe antreprenori pentru ca aceștia să angajeze persoane cu dizabilități.

Subvențiile propuse de către ministerul de profil vor fi acordate în mod diferențiat și în special în cazul în care întreprinderea își va asuma obligația de a le forma cetățenilor din această categorie anumite deprinderi profesionale.

„Vor primi ajutor de la stat acei antreprenori care vor avea nevoie de mijloace pentru a amenaja locuri de muncă pentru persoanele cu necesități speciale. În afară de aceasta, se prevede ca antreprenorul să primească 30 la sută din salariul mediu pe economie drept subvenție pentru angajarea unui lucrător cu dizabilități", a spus Anastasia Oceretnâi.

La ora actuală, în Republica Moldova este în vigoare legea conform căreia compania care are mai mult de 20 de angajați este obligată să angajeze persoane cu dizabilități.

Ziua lor de muncă nu trebuie să depășească 6 ore, salariul rămânând intact. În realitate însă, această lege nu este funcțională, consideră Vitalie Meșter, directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități.

Люди с ограниченными физическими способностьями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum sunt respectate în Moldova drepturile persoanelor cu dizabilități

Potrivit acestuia, legea în vigoare are anumite carențe, astfel încât le permite antreprenorilor să se eschiveze de la obligațiile care la revin. Este vorba de principiul rezervării locurilor de muncă. De fapt, efectul este invers. Vitalie Meșter a invocat drept exemplu cazurile a două persoane cu dizabilități care au încercat să se angajeze în calitate de casieri la magazin, însă cerințele angajatorului erau exagerate: studii economice superioare și trei ani de vechime în muncă. Dar cine ar pretinde la un post atât de modest, având astfel de studii și vechime?

Vitalie Meșter consideră că este nevoie de o atitudine individuală față de fiecare caz în parte de angajare a unei persoane cu dizabilități, în funcție de particularitățile diagnosticului.

Fluxul de știri
0