Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul intervine cu modificări în procesul de stabilire a dizabilității

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМужчина в инвалидном кресле
Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Republicii Moldova introduce mai multe schimbări în procesul de stabilire a gradului de dizabilitate.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Sistemul de determinare a dizabilității din Moldova va fi supus unei ample reforme. Guvernul a pregătit un proiect de hotărâre care prevede reformarea Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) și stabilirea unor noi instrucțiuni privind determinarea gradului de dizabilitate. Documentul a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Скорая помощь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă modalitate de solicitare a Ambulanței pentru persoanele cu dizabilități
 

Principalele arii de intervenție în cadrul reformării Consiliului se referă la regionalizarea structurilor teritoriale ale acestuia. Vor fi create 4 structuri teritoriale: Nord, Centru, Sud și Chișinău. În fiecare structură teritorială vor activa de la 3 la 5 echipe de expertizare. 

Documentul mai prevede aplicarea unui mecanism imparțial de expertizare a persoanelor cu dizabilități prin asigurarea procedurii de distribuire aleatorie a persoanelor în procesul de determinare a gradului de dizabilitate. Expertiza va avea loc cu implicarea echipelor formate din specialiști din domeniul medical, social și educațional. În cadrul Consiliului va fi creată o subdiviziune în care vor fi antrenați colaboratori științifici din mediul academic, sectorul asociativ, alte instituții publice și private. 

Guvernul mai prevede optimizarea personalului implicat în procesul de expertizare primară/repetată în special a personalului auxiliar, dar și a personalului de conducere. 

De asemenea, urmează să fie creat un Sistem Informațional Automatizat, care să permită evidența strictă a persoanelor cărora li s-a determinat gradul de dizabilitate. 

Expertiza persoanelor cu probleme grave de sănătate să va putea desfășura în lipsa acestora, doar în baza setului de documente prezentat. 

Prin reformarea Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum și a procedurii de expertizare, Guvernul își propune să îmbunătățească procesul de determinare a gradului de dizabilitate, astfel încât acesta să fie obiectiv, imparțial, corect, transparent și incoruptibil.

Fluxul de știri
0