Un biolog rus a explicat cum postul poate prelungi viața omului

© Sputnik / Alexander ImedashviliВ монастыре Джвари
В монастыре Джвари - Sputnik Moldova
Abonare
Un cercetător rus afirmă că postul poate contribui la întărirea organismului și prelungirea vieții

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Posturile religioase contribuie la prelungirea vieții pentru că reprezintă o formă a unui stres care mobilizează resursele interne ale organismului și îl fac mult mai rezistent la boli și alți factori nociv, a comunicat docentul Facultății de Bioinginerie și Bioinformatică a Universității de Stat din Moscova, Boris Feniuk.

Во время богослужения - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sărbătorile religioase pe care le vom marca în Postul Crăciunului

Conform calendarului ortodox, marți a început postul Crăciunului, care va dura până în data de 7 ianuarie. Potrivit pravilei mănăstirești, cei care postesc trebuie să se abțină de la consumul de alimente de origine animală, cu excepția unor zile.

„În anii 30 a secolului trecut, experimentele biochimistului și nutriționistului Clive McCay au arătat că limitarea alimentării calorice prelungește viața și încetinește procesul de îmbătrânire în cazul șobolanilor de laborator. Ulterior, efectele benefice ale unei diete moderate la limita foamei a fost observată și la alte specii de animale, de la musculițe și viermi, până la maimuțe", a menționat Feniuk, citat de serviciul de presă al Universității de Stat din Moscova.

Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București - Sputnik Moldova
Vizită istorică: Patriarhul Daniel al României merge la Moscova - detalii

„Probabil, o explicație a acestui fenomen constă în faptul că starea de foame, ca o stare de stres, mobilizează resursele interne ale organismului și îl face mult mai rezistent la boli și alți factori nocivi", menționează savantul.

Deocamdată, nu se știe cu exactitate dacă înfometarea ar putea prelungi viața omului, a adăugat Feniuk.

"E nevoie de prea mult timp și nici nu este etic să cerem oamenilor să îndure foame din perioada copilăriei. Cu toate acestea, mai multe date obținute în urma unor studii arată că o alimentare moderată a omului corelează cu durată de viață și starea sănătății, a menționat savantul. În legătură cu aceasta, nu e de mirare că practica abținerii de la hrană și înfometarea moderată este larg răspândită în diverse culturi și reprezintă un ritual important în multe învățături religioase", a rezumat Feniuk.

Fluxul de știri
0